„Ve dvou posledních případech byla na vině osobní vozidla, který vjela na strniště. Od nich se vznítil suchý porost,“ informoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Nejdramatičtěji se situace vyvinula u Jalubí. Požár vznikl po zaparkování osobního vozidla citroen na pole, kdy došlo k zapálení strniště od horkých částí jeho výfuku.

„Majitel se snažil vůz uhasit, při čemž utrpěl popáleniny. Hasiči mu poskytli první pomoc a následně ho předali záchranářům,“ popsal Libor Netopil.

Plameny zasáhly plochu asi 150 x 30 metrů. Na osobním vozidle byla vyčíslena škoda 25 tisíc korun.

Noční rybářské závody v Nedakonicích
Noční rybářské závody: vítězství uniklo starostovi o 41 deko

Současné horké a suché počasí požárům evidentně nahrává, což potvrdil výkonný ředitel společnosti Vlčnovská zemědělská František Vozár, kde požár zasáhl plochu 100 x 100 metrů.

„Zřejmě od kombajnu odletěla jiskra, od které to chytlo. V oboru jsem přes třicet let, ale něco takového nepamatuji, počasí dělá svoje… Přijali jsme zvláštní opatření, na která každé ráno všechny pracovníky upozorňujeme. Platí například zákaz kouření,“ nechal se slyšet František Vozár. Oddechl si, že se díky rychlému zásahu a oborání zasažené plochy požár nestihl rozšířit a nevznikla tak žádná škoda.

Hasiči měli plné ruce práce i u Dolního Němčí. Požár na ploše asi 160 x 60 metrů zlikvidovali během dvaceti minut.

„Na zasaženém poli stálo ohořelé osobní vozidlo, podle prvotních informací vznikl požár od něj,“ uvedl Libor Netopil.

Jiří Čunek
Hejtman Čunek vyhlásil stav nebezpečí pro Zlínský kraj