Navíc od 3. května čelí Aircraft Industries skrze nesplácený dluh ve výši téměř 40 milionů korun návrhu na insolvenci, který na ni podal pražský výrobce letadel Aero Vodochody. Další věřitelé, jako například firma EVEKTOR anebo GE Aviation, zvažují další právní kroky.

„Aero chce dosáhnout toho, aby Aircraft Industries začal fungovat jako seriozní podnik a respektoval všechny závazky vůči dodavatelům. Před podáním návrhu na zahájení insolvenčního řízení jsme udělali maximum proto, abychom se s Aircraft Industries domluvili. Je to podnik, se kterým dlouhodobě spolupracujeme a je i v našem zájmu, aby letecký průmysl v Česku dobře fungoval. Za dané situace firmy, se insolvence jeví, bohužel, jako neodvratitelná vyjádřila se pro Slovácký deník Dominika Kalinová, členka představenstva firmy AERO Vodochody. Samotná společnost z Kunovic se k nenadálé situaci vyjádřil poprvé až před několika hodinami.

„V roce 2015 u nás skutečně vznikla zadluženost vůči AERO Vodochody AEROSPACE, a to za dodané zboží v hodnotě 91 milionů korun. Bylo uhrazeno pouze 52 milionů korun. Tato situace souvisí s náhlou změnou ekonomické situace v Rusku, dvojnásobnou devalvací rublu a neschopností ruských nakupujících dostát závazkům z dříve uzavřených smluv," vysvětlila příčinu vzniklých komplikací generální ředitelka kunovické společnosti Ilona Plšková.

Dodala, že o této situaci Aircraft Industries uvědomila všechny své partnery, včetně AERO Vodochody AEROSPACE.

„Nabyli jsme dojmu, že tato situace byla přijata s pochopením," je přesvědčená Ilona Plšková.

Snižující se prodeje, ale i aktuálně podaný návrh na insolvenci, vnímají rovněž řadoví zaměstnanci společnosti, nicméně komentovat situaci příliš nechtějí. „Tento poslední krok nám už v tak nelehké situaci moc nepomohl. Ale stejně nám nezbývá nic jiného, než čekat, jak se to celé vyvine," komentoval úterní událost jeden z oslovených zaměstnanců firmy, který si však z obavy před ztrátou zaměstnání nepřál být jmenován.

Kunovická společnost v současné době podniká opatření, která jí mají napomoci ven z nepříjemné situace.

„Za účelem snížení výdajů firmy zůstává část zaměstnanců doma na 60 procentech mzdy. Reorganizuje se obchodní oddělení společnosti. K dnešnímu dni jsou uzavřeny kontrakty na dodávky letadel L 410 UVP-E20, byl zahájen převod záloh od kupujících. Bylo podepsáno memorandum o porozumění se společností China Aviation Supplies Holding Company ve věci dodání 20 letounů L 410 UVP-E20 do Číny. Je také vedena intenzivní příprava k podpisu závazného kontraktu na první dodávku," vyjmenovala nejdůležitější kroky generální ředitelka.

Pokud by plánované kroky přece jen nepomohly a naplnily by se nejčernější scénáře měl by být trh práce na Slovácku připraven pojmout část zaměstnanců kunovické společnosti.

„Konkrétně na Uherskohradišťsku úřad práce eviduje stovky volných míst pro dělnické profese ve strojírenství. Řada zaměstnanců této společnosti by tak v případě propouštění našla pracovní uplatnění," konstatovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Připomněla, že nezaměstnanost v okrese Uherské Hradiště činila v březnu 2016 5,1 procent. Celkový počet volných pracovních míst byl ve stejném měsíci 1869. V rámci blízkých oborů by někteří zaměstnanci Aircraft Industries mohli najít nové uplatnění například v blízkém Evektoru či v Kovovýrobě Hoffmann v Ostrožské Nové Vsi.

U prvně uvedeného výrobce letadel mají dveře otevřené zručný konstruktér či vývojář elektroniky – programátor, novoveská společnost ihned přijme konstruktéra a výhledově pak i nástrojáře či karosáře – lisaře.

Vyjádření Evektoru

„Naše společnost eviduje u Aircraft Industries neuhrazené pohledávky v řádu přibližně 9 milionů korun. Větší část z tohoto objemu pohledávek je přitom již po lhůtě splatnosti. Situací se zabýváme a budeme ji intenzivně řešit. Stejně tak zvažujeme případné právní kroky, které prozatím nebudeme oznamovat. Dne 6. května jsme byli Krajským soudem v Brně vyzváni, abychom se jako další věřitelé označení v insolvenčním návrhu k těmto pohledávkám vyjádřili, což učiníme. Celé situace je nám přitom velmi líto, jelikož letecký sektor vzájemně spolupracuje a také naše společnost spolupracovala s Aircraft Industries na jejich projektech.

Martin Růžička, marketing manager EVEKTOR

Kdo je Aircraft IndustriesAircraft Industries je největším výrobcem civilní letecké techniky v České republice. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Nosným programem společnosti je především malý dopravní letoun L-410, který je dodáván do mnoha zemí světa. Stroj L-410 byl vyvinut v druhé polovině 60. let, od té doby byl již několikrát modernizován. Velká část produkce dlouhá léta putovala do Ruska. V roce 2013 prodala firma Aircraft Industries 20 letounů, z čehož velká část směřovala právě tímto směrem, o rok později se podařilo prodat 16 strojů, z nichž do Ruska zamířilo sedm. V roce 2015 si od kunovického výrobce zakoupili nové letouny pouze čtyři zájemci, v letošním roce pak dva.