VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé gastrofestivalu

Velké Karlovice - Vyrábíte si vlastní klobásy? Umíte péct valašské frgály? Zkuste poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři a zapojte se do soutěží Karlovského gastrofestivalu, jehož 8. ročník se uskuteční 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích.

11.9.2016
SDÍLEJ:

Soutěž o nejlepší frgál. Na snímku Ladislav Frgál.Foto: Archiv Resortu Valachy

Soutěž o nejlepší klobásu se v rámci festivalu letos koná potřetí, uskuteční se v sobotu 1. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři - podmínkou je dodat čtyři kusy klobásy do 29. září do Penzionu Pod Pralesem. Vzorky při sobotní soutěži posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci.

Soutěž o nejlepší valašský frgál pak proběhne na závěr Karlovského gastrofestivalu v neděli 2. října. Zapojit se do ní může každý, kdo přiveze svůj koláč do 13:30 hodin do místa konání, ke Gril srubu Razula. Začátek soutěže se letos posouvá z 12 na 14 hodin, aby pekařky měly více času v dopoledních hodinách svůj frgál připravit a přivézt do Velkých Karlovic.

V hlavní kategorii porota hodnotí koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochranou Evropské unie platnou od roku 2013, tedy mají zhruba 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci.

Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila sedm desítek frgálů. Vítězem se stal muž – Zdeněk Filák z Francovy Lhoty.

Karlovský gastrofestival se za dobu své existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také bohatý doprovodný program - mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s muzikami, zábavu pro děti či frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů.
Uskuteční se i tradiční Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské restaurace Borkonyha.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

11.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Ilustrační foto.
9

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Houbaři „očesal“ zloděj audi, škoda je 300 tisíc

Sbírání hub se pořádně prodražilo dvaatřicetiletému muži, který v úterý 19. září dopoledne vyrazil do lesa nedaleko místní části Bojkovic Bzové.

V Hradišti opět rozdávali mezinárodní certifikáty anglického jazyka

Téměř dvojnásobek žáků Základní školy UNESCO oproti loňsku se sešlo v úterý 19. září ve velkém sále uherskohradišťské Reduty, aby převzali mezinárodní certifikáty anglického jazyka Cambridge.

Senior centrum získalo nový automobil

Celkově třetí vozidlo pro výjezdy za klienty či jejich přepravu získala pečovatelská služba Senior centrum Uherské Hradiště. Dvě poslední z nich přitom obdržela přes projekt Sociální automobil, na jehož pořízené se pod taktovkou reklamní agentury Kompakt podílejí především místní firmy.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení