VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé gastrofestivalu

Velké Karlovice - Vyrábíte si vlastní klobásy? Umíte péct valašské frgály? Zkuste poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři a zapojte se do soutěží Karlovského gastrofestivalu, jehož 8. ročník se uskuteční 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích.

11.9.2016
SDÍLEJ:

Soutěž o nejlepší frgál. Na snímku Ladislav Frgál.Foto: Archiv Resortu Valachy

Soutěž o nejlepší klobásu se v rámci festivalu letos koná potřetí, uskuteční se v sobotu 1. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři - podmínkou je dodat čtyři kusy klobásy do 29. září do Penzionu Pod Pralesem. Vzorky při sobotní soutěži posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci.

Soutěž o nejlepší valašský frgál pak proběhne na závěr Karlovského gastrofestivalu v neděli 2. října. Zapojit se do ní může každý, kdo přiveze svůj koláč do 13:30 hodin do místa konání, ke Gril srubu Razula. Začátek soutěže se letos posouvá z 12 na 14 hodin, aby pekařky měly více času v dopoledních hodinách svůj frgál připravit a přivézt do Velkých Karlovic.

V hlavní kategorii porota hodnotí koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochranou Evropské unie platnou od roku 2013, tedy mají zhruba 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci.

Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila sedm desítek frgálů. Vítězem se stal muž – Zdeněk Filák z Francovy Lhoty.

Karlovský gastrofestival se za dobu své existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také bohatý doprovodný program - mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s muzikami, zábavu pro děti či frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů.
Uskuteční se i tradiční Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské restaurace Borkonyha.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

11.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zmatky v Uherském Brodě. Letní kino u Ulitého Kafé představitelé města zrušili
8

Dohoda v kauze kolem letního kina v Uherském Brodě je na světě

Setkání na Javořině. Ilustrační foto.
20

Slavnosti na Javořině lákají na Banjo Band Ivana Mládka

Buchlovice budou žít už 16. česnekovým festivalem

Lidé, kteří se o poslední červencové sobotě nechají zlákat populárním XVI. ročníkem Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice, organizovaným Folklorní agenturou Buchlov, se mají nač těšit.

Lidé nechtěli ze svých zatopených domů. Museli jsme je dostat pryč

SERIÁL POVODNĚ 97´/ Obrovské škody a ztráty na životech si vyžádaly povodně v roce 1997 na Slovácku. Jen v Uherském Hradišti bylo zničeno 108 domů, 20 000 lidí záchranáři evakuovali a škody činily 2,3 miliardy korun, což odpovídá přibližně čtyřem procentům všech škod.

Novinky v českém fotbale. Liga chystá video a tresty pro simulanty

David Lafata padá k zemi, rozhodčí píská. Tenhle nechvalně slavný moment (jeden z mnoha) skončil penaltou. Jenže v nejbližší době už podobné nešvary ve fotbalové lize neuvidíte. 

Filmovka bez hluku. Koncerty přesunuli do Klubu Mír

Letní filmová škola je po Slováckém létě další velkou kulturní akcí, která na deset dnů zcela ovládne srdce Slovácka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení