VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé gastrofestivalu

Velké Karlovice - Vyrábíte si vlastní klobásy? Umíte péct valašské frgály? Zkuste poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři a zapojte se do soutěží Karlovského gastrofestivalu, jehož 8. ročník se uskuteční 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích.

11.9.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Soutěž o nejlepší frgál. Na snímku Ladislav Frgál.Foto: Archiv Resortu Valachy

Soutěž o nejlepší klobásu se v rámci festivalu letos koná potřetí, uskuteční se v sobotu 1. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři - podmínkou je dodat čtyři kusy klobásy do 29. září do Penzionu Pod Pralesem. Vzorky při sobotní soutěži posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci.

Soutěž o nejlepší valašský frgál pak proběhne na závěr Karlovského gastrofestivalu v neděli 2. října. Zapojit se do ní může každý, kdo přiveze svůj koláč do 13:30 hodin do místa konání, ke Gril srubu Razula. Začátek soutěže se letos posouvá z 12 na 14 hodin, aby pekařky měly více času v dopoledních hodinách svůj frgál připravit a přivézt do Velkých Karlovic.

V hlavní kategorii porota hodnotí koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochranou Evropské unie platnou od roku 2013, tedy mají zhruba 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci.

Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila sedm desítek frgálů. Vítězem se stal muž – Zdeněk Filák z Francovy Lhoty.

Karlovský gastrofestival se za dobu své existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také bohatý doprovodný program - mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s muzikami, zábavu pro děti či frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů.
Uskuteční se i tradiční Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské restaurace Borkonyha.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

11.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Galerii Joži Uprky vyšperkoval cyklus Křížová cesta
21

Galerii Joži Uprky vyšperkoval cyklus Křížová cesta

Autorem cen odborné kritiky Největší z pierotů 2016 je významný současný výtvarník Vladimír Suchánek.

Ceny Největší z pierotů jsou opět dílem výtvarníka Vladimíra Suchánka

Dominantou květinové expozice je nevěsta se sněhobílým pávem

S probouzející se přírodou souvisí vítání jara, které je zobrazeno ve zbrusu nové výstavní expozici, která opanovala první nadzemní podlaží obchodního domu v Jalubí.

Mít jen krásnou tvář nestačí. Vítězce Miss Face se otevřou dveře k modelingu

Půvab a sympatie. To jsou triumfy v rukávu dívek, které se chtějí stát Miss Face Czech Republic. Ty, které uspějí v soutěži, mohou nejen reprezentovat naši republiku v lákavých a dalekých koutech světa, ale otevírají se jim i dveře do vysněného světa modelingu.

Nově narozená miminka na Slovácku - 12. týden 2017

Slovácko - Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Kam o víkendu? Na výstavy vín, burzu krojů nebo Keltský telegraf

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies