VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: chutný kuřecí vývar a šťavnatá prsa

Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.

5.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Největší problém zpravidla představuje vykostění drůbeže. Mnoho lidí si s celým kuřetem neví rady.

Máme pro vás návod, jak zpracovat kuře co nejekonomičtěji, aby nic nepřišlo nazmar. Je spousta receptů, ve kterých se setkáváme s vykostěním kuřete nebo jiné drůbeže, ale málokdo ví, jak na to.

Zbavte kuře kostí

Jak nejlépe a nejrychleji oddělit maso od kosti?

Kuře položíme na záda, prsíčky nahoru. Nakrojíme podél prsní kosti a hrudníku a postupně oddělujeme maso od kosti nahoru ke kloubům křídel a dolů ke kloubům stehen.

Pracujte opatrně, ať ho nepotrháte. Stehenní klouby vykloubíme, vyjmeme z nich kost postupným obnažováním a okrajováním masa.

Vymkneme také klouby křídel, ta odřízneme a vykostíme maso na prsou. Kostru pak opatrně oddělíme od masa a od kůže.

Z takto připraveného kuřete pak můžeme vytvářet různé rolády. Kuře můžeme i vykostit po jednotlivých částech, které zpracujeme různým způsobem.

Prsa jsou čistá svalovina a nemají na sobě tuk, zvláště když je upravujeme bez kůže. Proto se hodí především na minutky, rychlé zpracování na pánvi, protože při pečení by se mohla vysušit.

Do trouby se naopak hodí maso ze stehen, dají se z něj také připravit řízky v trojobalu. Ze stehen budou šťavnatější než z prsou, ale budou zároveň také tučnější.

Kuřecí skelet pak využijete při přípravě vývaru. Pokud si nehlídáte kalorie, kostru i zeleninu opečte a až pak je zalijte vodou. Tento krok vývaru zajistí plnější chuť i barvu.

Více receptů a rad na serveru: www.vseovareni.cz

Recept na silný a chutný kuřecí vývar

Potřebujeme:
1 kg kuřecích skeletů, kuřecí ořez, cibule, mrkev, stonek řapíkatého celeru, petržel, bylinky (libeček, šalvěj, tymián, petržel) černý pepř, nové koření, dva bobkové listy, sůl

Postup:
Z masa odřežeme tuk, ten použijeme třeba na roládu či paštiku.

Troubu předehřejeme na 220 stupňů, kosti a zeleninu dáme na plech, osolíme hrubou solí a pečeme do zezlátnutí.

Kosti dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Výpek na plechu zalijeme trochou horké vody a uvolníme připečené kousky. Nalijeme do hrnce k základu, přidáme koření a zeleninu.

Postavíme na plotnu a velmi zvolna zahříváme. Pěnu sbíráme lžící. Vaříme několik hodin za občasného dolévání vodou.

Vývar přecedíme přes síto, ubrousek nebo ho scedíme a zavaříme do něj bílky. Nachytají nečistoty, pak je vyhodíme.

Z tohoto základu můžeme udělat i dvojitý vývar, tzv. consomé. Scezený vývar zchladíme a uchováme. Můžeme ho i varem redukovat a pak zamrazit nebo zavařit do sklenic.

Šťavnatá prsa v marinádě

Potřebujeme: kuřecí prso s kůží, stroužek česneku, šťáva z citronu, tymián, olivový olej, 100 ml suchého bílého vína

Postup: Z oleje, citronové šťávy a tymiánu uděláme marinádu. Kuřecí prso omyjeme a osušíme. Vcelku ho vložíme do připravené marinády. V žádném případě ho nerozklepáváme ani nekrájíme. Rovněž neodstraňujeme kůži, protože ta zabrání spálení kuřete.

Marinádu setřeme, maso osolíme a opepříme a ze všech stran zprudka opečeme – nejlépe na grilu. Poté vložíme do trouby rozpálené na 180 °C přibližně na 8–12 minut dle velikosti prsou. Lehce podlijeme vínem a dopečeme.

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
7. května zde zjistíte, jak poznat kvalitní maso.
5.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Slavnostní vyhlášení výsledků X. ročníku soutěže TOP Víno Slovácka 2017 v Polešovicích. Jedná se o regionální ocenění nejlepších vín Slovácka
AKTUALIZOVÁNO
33

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

ROZHOVOR/ - „Poslat je domů hladové nechci.“ Tímto citátem z Bible se řídí pracovníci Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) sv. Zdislavy Uherském Brodě, které provozuje tamní Oblastní charita. Vedoucím tohoto zařízení, jehož cílem je okamžitá pomoc sociálně slabým, je František Bílek. Ten vysvětlil okolnosti vzniku centra i náplň jeho činnosti.

Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

HLASUJTE V ANKETĚ, FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Stanislav Hofmann: Mrzí mě, že ze Sparty jedeme s prázdnou

ROZHOVOR/ - Hodně solidní zápas odehrálo Slovácko na pražské Letné. Bohužel, domů se svěřenci trenéra Levého vraceli bez bodového zisku. K vysněné remíze scházely doslova centimetry. Šest minut před koncem, po rohu střídajícího Sadílka, orazítkoval Stanislav Hofmann jenom tyčku sparťanské branky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení