VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: arabská kuchyně není jen kebab

Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.

1.7.2011
SDÍLEJ:

FalafelFoto: www.vseovareni.cz

Podobně jako v jiných středomořských zemích, i tady se hodně používá zelenina, ovoce, čerstvé koření a bylinky, na jejichž prodej narazíte snad na každém rohu.

Kromě u nás klasických druhů zeleniny, jako jsou rajčata nebo papriky, holdují v arabských zemích olivám, baklažánu nebo ibišku.

Z mas se zde nejvíce konzumuje jehněčí a skopové, méně už hovězí. Oblíbená je též drůbež, nikoliv však vepřové maso. To by pravověrný muslim nevzal vůbec do úst.

Paradoxem je, že málo se zde jí ryby, a to i přestože je Arabové umějí obzvlášť chutně připravit.

Klasika: kuskus, pita, falafel

Klasickou součástí arabského jídelníčku je pita neboli arabský chléb. Ten si můžete dát buď jen tak, nebo plněný kaší z lilku a cizrny nebo sýrem.

Základní potravinou v severní Africe, Maroku a Alžírsku je kuskus (cous- cous). Ten vypadá trochu jako těstovina, ale jedná se o kuličky z pšeničné krupice, které se mohou vařit v páře jako u nás rýže nebo s mlékem jako dezert s ovocem.

Kuskus se dává do salátů, ale servíruje se také se zeleninou, luštěninami nebo masem.

Dalším typickým pokrmem Arabů je starobylé vegetariánské jídlo pocházející z Egypta – faláfel.

U nás bychom faláfel nejspíš přirovnali ke karbanátku, ovšem ryze zeleninovému, neboť jeho hlavní ingrediencí je cizrna.

Arabskou specialitou, na níž si výborně pochutnáme i my Evropané, je kebab – plátky jehněčího nebo drůbežího masa. Nejtradičnější arabský kebab je osolené a na kousky nakrájené maso, které se opeče na zpěněné cibuli a dusí se ve vlastní šťávě.

K němu se potom přidá česnek, brambory a skořice.

V našich končinách si kebab spojíme především s jeho přípravou na turecký způsob – plátky masa se okoření a po rožnění se podávají přímo do housky.

Důraz na stolování, jídlo si umí užít

Pohostinství v arabském světě si nezadá snad s žádným jiným. U jídla se neřeší žádná závažná témata a u stolu vládne většinou uvolněná atmosféra.

Letitým zvykem Arabů je podávání každému hostu, ať už jde o přátelské nebo obchodní jednání, čerstvě uvařené kávy nebo mátového čaje.

Velký důraz je kladen na stolování, Arabové si umějí jídlo prostě užít.

Servírování tradičního arabského pokrmu je časově náročný obřad, který začíná podáváním bohatých teplých i studených zeleninových či masových předkrmů, které vystřídá polévka, a pak následuje hlavní chod, sestávající z nejrůznějších druhů zeleninových kaší a kousků rožněného masa.

Pokrm zapíjejí nejčastěji bílou kávou neboli odvarem z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží.

Pokud vás již omrzela evropská jídla, naučte se experimentovat s touto znamenitou kuchyní.

Nejen gurmáni budou uspokojeni a odměnou za trpělivost při přípravě jim budou překvapivé chutě a originalita.

Arabská kuchyně zarhnuje přírodní a snadno stravitelné pokrmy a má vysokou výživnou hodnotu, proto se při jejím objevování nemusíte obávat o své zdraví.

Více receptů najdete na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE:

Zapečený faláfel

Co potřebujeme:
100 g bulguru, dvě cibule, jeden stroužek česneku, 15 g koriandru, jednu vrchovatou polévkovou lžíci kmínu římského, čtvrt rovné kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka cayenského pepře, 200 g cizrny, 1 kg vajec, 60 g strouhanky, 700 g čerstvých listů špenátu, 6 lžic olivového oleje, 400 ml bílého jogurtu, dvě vrchovaté kávové lžičky hladké mouky, 50 g pistácií

Postup:
Bulgur nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme 20 minut nasáknout. Do hladka rozmixujeme cibuli, čerstvý koriandr nebo petrželku, kmín a mletý koriandr. Přidáme prášek do pečiva, sůl, cayenský pepř, cizrnu, vejce, strouhanku, bulgur a vypracujeme těsto.

Rozdělíme je na 8 dílků a vytvarujeme kulaté placičky. Osmahneme cibuli, přidáme zblanšírovaný špenát, sůl a povaříme, až se voda vydusí.

Jogurt smícháme s moukou, přidáme jej do špenátu a pak směs rozprostřeme do pekáče. V pánvi rozpálíme olej a cizrnové placičky z každé strany osmahneme asi 1–2 minuty do hněda a rozložíme je na vrstvu špenátu v pekáči.

Pečeme asi 20 minut a hotové jídlo posypeme pistáciovými oříšky a sekaným koriandrem.
Z takto připravého jídla se najedí čtyři lidé.


Kebab


Marocká harissa


Muhallabia – rýžový puding s mandlemi

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
2. července se věnujeme zapékacím miskám.

Martin Šinkovský

1.7.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prestižní ocenění Good Design z Chicaga a cenu IF Design Award z Hamburku dostala firma mmcité z Bílovic za svoji unikátní lavičku Construqta.
2

Bílovická společnost mmcité získala prestižní designové ocenění za svoji lavičku

Na tom jubilejním desátém ročníku jalubského koštu mohli vyznavači ušlechtilých moků ochutnat 608 vzorků vín.
17

Jubilejní desátý ročník koštování vína, opět zdařilá akce

AKTUALIZOVÁNO

Kraj odvolal vedení Baťovy nemocnice. Má nového ředitele

Zlín – Dlouhodobě špatné ekonomické výsledky a sílící napětí způsobilo radikální změnu ve vedení zlínské nemocnice. Zlínský kraj coby zřizovatel odvolal stávající představenstvo.

VIDEO: Straňanský masopust přilákal poslance, senátory i stovky diváků

Strání – Každý pátek na přelomu února a března, pět dnů před Popeleční středou, začíná největší festival masopustních tradic v České republice FAŠANK ve Strání. Letošní jubilejní třicátý ročník hostil soubor z Belgie, nabídl jarmark tradičních řemesel a představil na dvě stovky tanečníků se svými verzemi mečového tance „Pod šable".

Libor Zlomek: Na Vinařském bále představíme naše tradiční odrůdy, ročník 2016

/ROZHOVOR/ - Už za týden se sejdou milovníci vína na největším bále na Slovácku. V sobotu 4. března se už poosmé uskuteční vinařský ples ve sportovní hale v Hluku, kde jeho návštěvníci budou moct ochutnat loňská vína pořadatelského vinařství Zlomek a Vávra. Kolik práce bylo s přípravami bálu a proč na akci vyrazit, popsal Slováckému deníku jeden z pořadatelů Libor Zlomek.

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Zavedení elektronické evidence tržeb se od března nevyhnou ani vietnamští obchodníci. Jejich počet se odhaduje na 20 tisíc a jejich tržby podle odhadů mohou mezi maloobchodníky činit až 70 procent. Na konci loňského roku mělo v ČR trvalý pobyt přes 48 tisíc Vietnamců. Na jejich přípravu na zásadní změnu pro způsob obchodování se Deník zeptal vietnamského podnikatele Michala Tunga, který na ni své krajany již několik měsíců připravuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies