VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: arabská kuchyně není jen kebab

Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.

1.7.2011
SDÍLEJ:

FalafelFoto: www.vseovareni.cz

Podobně jako v jiných středomořských zemích, i tady se hodně používá zelenina, ovoce, čerstvé koření a bylinky, na jejichž prodej narazíte snad na každém rohu.

Kromě u nás klasických druhů zeleniny, jako jsou rajčata nebo papriky, holdují v arabských zemích olivám, baklažánu nebo ibišku.

Z mas se zde nejvíce konzumuje jehněčí a skopové, méně už hovězí. Oblíbená je též drůbež, nikoliv však vepřové maso. To by pravověrný muslim nevzal vůbec do úst.

Paradoxem je, že málo se zde jí ryby, a to i přestože je Arabové umějí obzvlášť chutně připravit.

Klasika: kuskus, pita, falafel

Klasickou součástí arabského jídelníčku je pita neboli arabský chléb. Ten si můžete dát buď jen tak, nebo plněný kaší z lilku a cizrny nebo sýrem.

Základní potravinou v severní Africe, Maroku a Alžírsku je kuskus (cous- cous). Ten vypadá trochu jako těstovina, ale jedná se o kuličky z pšeničné krupice, které se mohou vařit v páře jako u nás rýže nebo s mlékem jako dezert s ovocem.

Kuskus se dává do salátů, ale servíruje se také se zeleninou, luštěninami nebo masem.

Dalším typickým pokrmem Arabů je starobylé vegetariánské jídlo pocházející z Egypta – faláfel.

U nás bychom faláfel nejspíš přirovnali ke karbanátku, ovšem ryze zeleninovému, neboť jeho hlavní ingrediencí je cizrna.

Arabskou specialitou, na níž si výborně pochutnáme i my Evropané, je kebab – plátky jehněčího nebo drůbežího masa. Nejtradičnější arabský kebab je osolené a na kousky nakrájené maso, které se opeče na zpěněné cibuli a dusí se ve vlastní šťávě.

K němu se potom přidá česnek, brambory a skořice.

V našich končinách si kebab spojíme především s jeho přípravou na turecký způsob – plátky masa se okoření a po rožnění se podávají přímo do housky.

Důraz na stolování, jídlo si umí užít

Pohostinství v arabském světě si nezadá snad s žádným jiným. U jídla se neřeší žádná závažná témata a u stolu vládne většinou uvolněná atmosféra.

Letitým zvykem Arabů je podávání každému hostu, ať už jde o přátelské nebo obchodní jednání, čerstvě uvařené kávy nebo mátového čaje.

Velký důraz je kladen na stolování, Arabové si umějí jídlo prostě užít.

Servírování tradičního arabského pokrmu je časově náročný obřad, který začíná podáváním bohatých teplých i studených zeleninových či masových předkrmů, které vystřídá polévka, a pak následuje hlavní chod, sestávající z nejrůznějších druhů zeleninových kaší a kousků rožněného masa.

Pokrm zapíjejí nejčastěji bílou kávou neboli odvarem z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží.

Pokud vás již omrzela evropská jídla, naučte se experimentovat s touto znamenitou kuchyní.

Nejen gurmáni budou uspokojeni a odměnou za trpělivost při přípravě jim budou překvapivé chutě a originalita.

Arabská kuchyně zarhnuje přírodní a snadno stravitelné pokrmy a má vysokou výživnou hodnotu, proto se při jejím objevování nemusíte obávat o své zdraví.

Více receptů najdete na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE:

Zapečený faláfel

Co potřebujeme:
100 g bulguru, dvě cibule, jeden stroužek česneku, 15 g koriandru, jednu vrchovatou polévkovou lžíci kmínu římského, čtvrt rovné kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka cayenského pepře, 200 g cizrny, 1 kg vajec, 60 g strouhanky, 700 g čerstvých listů špenátu, 6 lžic olivového oleje, 400 ml bílého jogurtu, dvě vrchovaté kávové lžičky hladké mouky, 50 g pistácií

Postup:
Bulgur nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme 20 minut nasáknout. Do hladka rozmixujeme cibuli, čerstvý koriandr nebo petrželku, kmín a mletý koriandr. Přidáme prášek do pečiva, sůl, cayenský pepř, cizrnu, vejce, strouhanku, bulgur a vypracujeme těsto.

Rozdělíme je na 8 dílků a vytvarujeme kulaté placičky. Osmahneme cibuli, přidáme zblanšírovaný špenát, sůl a povaříme, až se voda vydusí.

Jogurt smícháme s moukou, přidáme jej do špenátu a pak směs rozprostřeme do pekáče. V pánvi rozpálíme olej a cizrnové placičky z každé strany osmahneme asi 1–2 minuty do hněda a rozložíme je na vrstvu špenátu v pekáči.

Pečeme asi 20 minut a hotové jídlo posypeme pistáciovými oříšky a sekaným koriandrem.
Z takto připravého jídla se najedí čtyři lidé.


Kebab


Marocká harissa


Muhallabia – rýžový puding s mandlemi

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
2. července se věnujeme zapékacím miskám.

Martin Šinkovský

1.7.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeněk Coufal
3

ON-LINE rozhovor s kardiologem: přibývá mladších lidí s infarktem

U kostelíku sv. Jana se konala v nedělním podvečeru mimořádná společenská událost, pořádaná na oslavu sv. Jana a požehnání nového hasičského auta.
19

Nové hasičské auto požehnal kněz u kostelíku sv. Jana

AKTUALIZOVÁNO

V Česku se objevil africký mor prasat. Nákazu objevili ve Zlíně

Ještě před rokem se africký mor prasat vyskytoval v Pobaltí, Polsku a na Ukrajině. Zdálo se, že České republice se vyhne. Ale v úterý ministr zemědělství Marian Jurečka potvrdil, že africký mor prasat je už i v České republice. Šok přišel vzápětí.

U cyklostezky někdo polámal stromky

Příchod léta probudil ze zimního spánku nejen přírodu, ale také vandaly u Dolního Němčí. Na tamní cyklostezce vedoucí do Hluku zůstaly po jejich nedělním řádění čtyři zlámané zhruba pětileté lísky, které obec u oblíbené výletní trasy v minulosti vysadila.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

10 věcí, které byste vědět, než vyrazíte na pouť na Velehrad

Velehrad se připravuje na nápor tisíců lidí. Oslavy Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje nabídnou i letos návštěvníkům dva dny nabité doprovodnými akcemi. Lidé se mohou těšit na koncerty, soutěže či vystoupení, největší účast se však očekává na tradiční bohoslužbě. „Jsou to asi největší oslavy při příležitosti státního svátku v Česku," připomněl tajemník akce Josef Kořenek. Všechny aktivity mohou lidé navštívit zdarma.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies