Vůbec poprvé v pozici ředitele této sklárny bude svědkem likvidace tavící sklářské pece i 37letý Straňan Marek Mikláš. Od svých 14 let, kdy se začal učit sklářem, byl přitom svědkem výměny staré pece za novou už třikrát. Napřed jako sklář, posléze jako huťmistr, a také v pozici vedoucího výroby. „Pokaždé jde o mimořádnou záležitost, a pokaždé mám při tom takový zvláštní pocit. Je to o loučení s něčím, co bylo důležitou součástí týmu, a zároveň také o nedočkavosti, aby ta náhrada byla co nejrychleji funkční a výroba mohla pokračovat dál," tvrdí Marek Mikláš a dodává, že nová pec přijde zhruba na tři miliony korun.

Šamotové pánve se musí měnit pravidelně zhruba po stovce tavicích procesů, což odpovídá půlročnímu provozu. Unikátní je, že pánve se mění vždy ručně, protože statika budovy skláren nedovoluje použít těžkou techniku. Podle Marka Mikláše je to fyzicky i technicky náročný proces. „Nové pánve se budou přes víkend zahřívat a první únorové pondělí už výrobu ručního skla opět spustíme. Na začátku července se pak tyto pánve naposledy vynesou, pec se nechá vyhasnout a zbourá se. Poté bude následovat dvoutýdenní budování nové pece. Její spuštění máme plánované na 22. července, zhruba o týden později se do ní umístí osm nových šamotových pánví," popisuje proces Marek Mikláš. V dalších deseti dnech se pec musí zahřívat, až její provozní teplota stoupne na 1400 stupňů celsia. „Její denní kapacita pak bude opět tři tuny skloviny a první výrobky z nové pece začnou sklářští mistři foukat 1. srpna," doplnil ředitel sklárny.

Současný počet zaměstnanců Sklárny Květná se ustálil na 154 lidech. I když je to zhruba o tři desítky méně než v prosinci roku 2014, fabrika na moravsko-slovenském pomezí se z propadu výroby, kvůli úbytku zakázek z Ruska, během loňska oklepala a nahradila je jinými. „V minulém roce jsme doslova objeli celý svět, abychom našli nové zákazníky namísto těch z Ruska a Pobaltí. Cesta k novým zakázkám je ale vždycky hodně složitá. Nám se poštěstilo, že jsme získali velkou zakázku pro americko-kanadskou firmu Mikasa. Dekorovali jsme pro ně 440 tisíc kusů sklenic, což 35 lidí balilo ve třísměnném provozu tři měsíce. Další odbytovou cestu pro naše výrobky jsme našli v italských Benátkách," popsal Marek Mikláš kroky vedoucí ven z objednávkové recese.

K té má vést také pořízení dalších dvou speciálních linek na výrobu nápojového skla v mateřském závodě společnosti Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Ty by ve výsledku měly dát zakázky i pro dekorátorský úsek Sklárny Květná. První ze dvou nových linek bude pro automatickou výrobu sklenic se stopkou, součástí investice je i nový tavící agregát. „Linka bude stát 210 milionů korun. Přípravy pro instalaci se rozběhnou již v prvním pololetí, linku plánujeme spustit v září příštího roku," uvedl generální ředitel společnosti Crystalite Bohemia Jaroslav Kloc. Díky této lince má stoupnout výrobní kapacita Crystalite Bohemia o zhruba 45 tisíc kusů denně. Vedle toho chtějí pořizovat ještě i vysoce výkonnou odlivkovou linku za zhruba 100 milionů korun s denní kapacitou 45 až 50 tisíc kusů.

Končící tavicí pec si lidé budou moct ve Sklárně Květná prohlédnout při Dnu otevřených dveří v sobotu 6. února od 8 do 13 hodin. Návštěvníci tam mohou obdivovat tradiční ruční práci sklářů, i to, jak se sklo dekoruje různými technikami a také nakoupit sklářské výrobky za zvýhodněné ceny. Připravený bude bohatý doprovodný program, například jízda na segway, ohnivá show, vystoupení cimbálové muziky a další atrakce pro děti i dospělé. K vidění budou i některé z nových kolekcí, které poputují v únoru na prestižní mezinárodní veletrh Ambiente do Frankfurtu nad Mohanem. „Trendy nyní směřují do retro stylu, vrátili jsme se k několika souborům ze 70. a 80. let minulého století, které se v naší sklárně v minulosti vyráběly. Zmodernizovali jsme sérii prvků a inovovali řadu dekorů, věříme, že uspějí nejen na Ambiente, ale také u zákazníků," doplnil Marek Mikláš.

Sklárna ve Květné je nejdéle fungující sklárnou v České republice a jednou z nejstarších v Evropě. Byla založena v roce 1794 knížetem Lichtensteinem. Nyní je součástí společnosti Crystalite Bohemia s.r.o. ze Světlé nad Sázavou. Majitelem společnosti Crystalite Bohemia s.r.o. je Lubor Cerva.