„To, že se novým majitelem Hamé stala skupina Orkla, je pro firmu a její budoucnost dobrá zpráva. Hamé se nyní ve svém dalším růstu může opřít o velkého a zkušeného strategického investora, který bude dlouhodobě podporovat posilování a inovace jeho produktových značek i rozvoj firmy jako takové. Společnost zase díky své pozici v regionu a potenciálu dalšího růstu Orkle pomůže posílit na těchto trzích a v daných kategoriích," uvedl v té souvislosti generální ředitel Hamé Martin Štrupl. A obavy z budoucnosti nemají ani další zaměstnanci společnosti.

„Jsem sám zvědavý, ale nebojím se. Norsko a norské firmy beru jako určitou záruku severské kvality a jistoty. Třeba se od nich něco naučíme a oni se zase něco naučí od nás," zhodnotil aktuální krok zaměstnanec Jiří Sládek.

Na prodeji společnosti Hamé, která patří mezi největší zaměstnavatele na Uherskohradišťsku, se obě strany dohodly v noci ze čtvrtka 10. prosince na pátek 11. prosince. Dosavadním vlastníkem firmy byl kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Nový majitel skupina Orkla je výrobcem značkového spotřebního zboží. Ve střední Evropě už vlastní společnosti Vitana (Česká republika a Slovensko), Felix (Rakousko) či Orkla Foods Romania (Rumunsko).

„S Hamé a Vitanou se Orkla stává atraktivním dodavatelem pro potravinářský trh v Česku i na Slovensku. Tato transakce rovněž posílí náš byznys v Rumunsku. Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích," vyjádřil se k akvizici Atle Vidar Nagel-Johansen, viceprezident společnosti Orkla a generální ředitel společnosti Orkla Foods. Jaké změny bude výměna vlastníka znamenat pro samotnou firmu Hamé, není zatím známo. Není však vyloučeno, že lidé budou v obchodních regálech nacházet její výrobky i nadále spíše v podobě, v jaké je znají. „Například naše portfolio výrobků se ani se vstupem firmy Orkla vůbec nezměnilo," zavzpomínal na tři roky starou změnu vlastníka pro Slovácký deník mluvčí Vitany Milan Linka.

Skupina Hamé je předním středoevropským výrobcem trvanlivých i chlazených potravin. V současnosti má ve své nabídce na 1700 různých druhů produktů, například paštiky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kompoty, kojeneckou stravu, kečupy a další. Své výrobky vyváží do zhruba 40 zemí světa na pěti kontinentech. Nabízí je také pod značkami Otma, Znojmia, Hamánek, Hamé Life Style, DOMA, Veselá pastýřka a Vasco da Gama. Hamé má v současnosti sedm výrobních závodů v České republice a po jednom na Slovensku, Rumunsku a v Rusku. Zaměstnává zhruba 2 400 pracovníků, z toho 1500 na Uherskohradišťsku a ve Bzenci. Sídlo společnosti je v Kunovicích u Uherského Hradiště.

Norská skupina Orkla je předním výrobcem značkového spotřebního zboží. Mimo to je také dodavatelem do obchodních sítí a pekařského průmyslu ve Skandinávii, Pobaltí a na trzích ve střední Evropě a Indii. V České republice již vlastní společnost Vitana. Sídlo firmy je v norském Oslu. V roce 2015 Orkla zaměstnávala přibližně 14 670 pracovníků a její roční obrat činil zhruba 100 miliard českých korun.