Vedení fabriky totiž zveřejnilo informace o tom, s kým od prvního června ještě počítá a koho naopak pustí k vodě. O čem se však mezi lidmi v tamních provozech mluví, je způsob, jakým se dozvěděli, kdo z nich v podniku končí a musí si proto hledat jiný způsob obživy. Jejich seznamy totiž vedení pověsilo na dílenské nástěnky, kde se oběti personálního zeštíhlování svá jména museli dočíst.

„Je smutné, že takovou zprávu nedokázali říct lidem do očí. Dozvědět se to ze seznamu na nástěnce je podle mě docela podivné,“ uvedl šéf odborů v Baťově továrně Jaroslav Hanák. Podobně hodnotí přístup vedení k oznámování ztráty zaměstnání sami propuštění. „Že přijdu v červnu o práci, jsem se dočetla na nástěnce. Nebylo to vůbec nic příjemného,“ konstatovala jedna z dělnic, která musí bránu ševcovské fabriky v Dolním Němčí opustit po 33 letech v ní strávených.

Ředitel továrny Dušan Kopiar tvrdí, že udělal vše pro to, aby se zprávu o svém propuštění každý dozvěděl včas. „Není v našich silách provádět pohovory s jednotlivými zaměstnanci, které jsme vytipovali, že budou propuštěni. Mluvilo se s celými skupinami a na jednotlivých odděleních byly k dispozici seznamy těch, s nimiž v tuto chvíli nepočítáme,“ uvedl Kopiar. První ředitel Baťovy filiálky v Dolním Němčí Antonín Martiš, který z ní musel odejít před pěti lety téměř ze dne na den, hodnotí kladně zejména předstih, s jakým se zaměstnanci o plánovaném snižování stavů dozvěděli. „Nemohu posoudit, jaký způsob informování o propouštění lidí je správný, a který je naopak špatný. Za svého ředitelování jsem totiž mnoho zaměstnanců nepropustil. Z vlastní zkušenosti ale mohu potvrdit, že je velkou výhodou, vědět to s dostatečným předstihem. Já jsem takové štěstí před lety neměl,“ poznamenal Martiš.

Co ale dodnes není možné přesně určit, je to, jak početný nakonec bude zástup těch, kteří 31. května projdou branou Baťovy továrny v Dolním Němčí naposled. Ředitel úřadu práce v Uherském Hradišti Richard Janíček pouze uvedl, že společnost Baťa propouštění řádně oznámila.

„Na pracovní úřad jsme nahlásili sto třicet devět lidí, náš odhad byl sto dvacet. V této chvíli to však vypadá, že to nebude ani tolik. Přesné číslo říct opravdu nedokážu“ řekl včera Slováckému deníku Kopiar.

Propuštěným lidem má od 1. dubna běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Pak by měli získat tříměsíční odstupné. K 1. červnu má ševcovský podnik v Dolním Němčí začít fungovat už ve zúžené podobě. Ze zhruba 250-ti zaměstnanců by měla odejít necelá polovina. Továrna funguje od roku 1972 a ve svých nejúspěšnějších letech zaměstnávala kolem 500 lidí.

Šok: Baťa v Dolním Němčí propustí polovinu zaměstnanců