Uherské Hradiště Majitelé Towner clubu na Staré radnici v Uherském Hradišti napadli výpověď, kterou jim město dalo po zjištění drobných poškození areálu kulturní památky, a zvažují dokonce jeho znovuotevření, přestože celá kauza není a v dohledné době ani nebude soudně ukončena. Mladší generace by tak měla opět k dispozici svoji oblíbenou noční destinaci, přestože se s jejím provozem 26. února definitivně loučila.

„Rozhodně mě mrzí současná situace. Sám jsem tam na několika akcích byl a nemůžu potvrdit, že by někdo něco demoloval nebo ničil. Výpověď mi v tomto ohledu nedává smysl a samozřejmě si přeji jeho opětovné zprovoznění co nejdříve," poznamenal jeden z návštěvníků klubu Tomáš Krpal. Nic však není tak jednoduché a otevřít klub nelze bez právního rizika.

Alternativ je přitom hned několik

„Nechci cokoliv slibovat, sám si všechny alternativy ještě promýšlím. Faktem je, že nájem platíme dál, vyčíslují nám i penále za nevyklizení posledního podlaží, protože v horním patře zůstalo naše vybavení za velkou sumu peněz. Přístup do objektu mám také, takže teoreticky nic nebrání znovuotevření Tower clubu v blízké době," nastínil situaci spolumajitel klubu Michal Ryška. Před využíváním těchto míst k provozu diskotéky nicméně varuje radnice Uherského Hradiště. „Město sáhne k dalším krokům až poté, co rozhodne soud o platnosti výpovědi. Jakékoliv využívání horního patra Staré radnice po ukončení smlouvy lze pak považovat za užívání prostor bez právního důvodu, respektive jako bezdůvodné obohacení, za což může být dále vyčíslena bývalému nájemci určitá částka," uvedl mluvčí uherskohradišťského městského úřadu Jan Pášma.

Mírné obavy z pokuty za provozování klubu v době čekání na soudní rozhodnutí má i Michal Ryška, i když je přesvědčen o neplatnosti výpovědní smlouvy. „Uvědomuji si problém právního vakua, které vzniklo a bude zde do doby, dokud se pravomocně nerozhodne. V současnosti totiž nikdo neví, zdali nájemní smlouva byla vypovězena nebo ne, proto podnikat kroky, jako by byla nájemní smlouva stále aktuální, může nést určité riziko," poznamenal. Alternativ je hned několik.

Pesimističtější verze počítá s vleklým procesem

Nejsnadnější cestou by bylo, pokud by přišlo od města stažení výpovědi pro provozovatele diskotéky, po čemž by následoval podpis nové nájemní smlouvy a znovuotevření klubu. Pesimističtější verze počítá s vleklým soudním procesem, na jehož konci se prostory mohou svým bývalým návštěvníkům nadobro uzavřít, ať by jej vyhrál kdokoliv. „Řekněme, že by vyřešení všech sporů trvalo rok nebo rok a půl. To je pro nás bohužel doba natolik dlouhá, že bychom zvažovali přesunout se jinam, čímž by se Tower club definitivně zavřel," konstatoval jeho spolumajitel. S výpovědí navíc nesouhlasí také někteří zastupitelé. „Ke konci roku 2015 jsem hlasoval pro ukončení nájemní smlouvy klubu. Pod návalem dodatečných poznatků jsem změnil názor a dnes bych hlasoval jinak. Již na předmětné komisi jsem upozorňoval, že žádný nájemce nemůže ručit za pořádek na veřejných prostorech. Na to máme policii," sdělil zastupitel Jan Zapletal.

Nejhorší možná varianta tak stále hrozí. „Nechci vylučovat žádnou možnost, koneckonců my jsme byli vždy ochotní o čemkoliv jednat, ale v současné chvíli mi přijde varianta dlouhých soudních pří jako nejpravděpodobnější," zakončil Michal Ryška.