Na 60 procentech platu zůstává doma stále několik set zaměstnanců. Minimálně do února

„Každým dnem nás tady přibývá. Lidé, kteří museli být doma na šedesáti procentech, se postupně vracejí do pracovního procesu," prozradil Slováckému deníku jeden ze zaměstnanců společnosti, který si však z obavy o ztrátu zaměstnání nepřál uvést své jméno.

Jeho slova potvrdil také tamější odborářský předseda Josef Mikula. „Do práce v posledních týdnech chodilo zhruba 450 lidí. Dnes už to je 562 pracovníků. Část z těch, kteří byli doma na šedesáti procentech, je postupně svolávána. Za poslední týden se vrátila zhruba stovka lidí," řekl Slováckému deníku Josef Mikula. A výhled do následujících dnů by měl být podle jeho slov stejně pozitivní. „Situace má slibný vývoj. Máme informace o nějakých nových zakázkách, postupně tak budou povoláváni další a další lidé. Od počátku února by situace měla být už stabilizovaná a až na několik výjimek bychom měli mít opět plný stav," nastínil předpokládaný vývoj Josef Mikula.

Opatření pro zhruba 500 lidí, kteří měli zůstat doma na šedesáti procentech platu, bylo v Aircraft Industries sjednáno na dobu v rozmezí od 8. prosince 2015 do 31. ledna 2016.

I když tento krok nepochybně zkomplikoval osobní situaci mnoha zaměstnancům firmy, ti zatím kunovické společnosti zachovávají svou věrnost. Za poslední dva měsíce ve společnosti údajně skončilo pracovní poměr 15 lidí. „Je to jen velmi mírné navýšení oproti běžné fluktuaci v jiném období. V těchto počtech jsou navíc zahrnuty standardní odchody do důchodu či neprodloužené smlouvy, které byly sjednané na dobu určitou. Navíc za stejné období nastoupilo, tuším, kolem osmi nových zaměstnanců," doplnil odborový předák.

Situaci v Aircraft Industries SLEDUJEME OD ZAČÁTKU ZDE

Slovácký deník oslovil také generální ředitelku společnosti Ilonu Plškovou. „Situace se vyvíjí, myslím si, dobrým směrem, ale momentálně ji ještě nebudeme komentovat," uvedla Ilona Plšková ve středu 20. ledna. O nedobré ekonomické kondici podniku informovala generální ředitelka své zaměstnance v pátek 4. prosince 2015 v jedné z jeho výrobních hal, kam si je pozvala. Tam oznámila, že od úterý 8. prosince zůstanou doma a budou pobírat šedesát procent svého platu.

Důvodem nuceného volna byly finanční problémy společnosti kvůli menšímu prodeji letadel. Ačkoli se podle vyjádření Ilony Plškové podařilo splnit plán loňské výroby, nepodařilo se stejným způsobem naplnit plán prodeje. Aircraft Industries je největším výrobcem civilní letecké techniky v České republice. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Nosným programem společnosti je především malý dopravní letoun L-410, který je dodáván do mnoha zemí světa. Stroj L-410 byl vyvinut v druhé polovině 60. let, od té doby byl několikrát modernizován.