VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

4.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival. OchutnávkyFoto: Archiv Resortu Valachy

V místních hospůdkách a hotelech už vrcholí přípravy na víkendové hodování. Kuchaři se činí u plotny, pekařky zadělávají těsto na frgály, všichni chtějí být připraveni na každoroční nápor návštěvníků. Loni jich přijelo rekordních 41 tisíc, i díky tomu, že vstup je zdarma.

„Letos vsázíme na zvěřinu, to je naše doména. Připravíme dva tisíce porcí z jeleního a mufloního masa, k tomu sto kilo srnčích klobás,“ vypočítává šéf hotelu Horal Marek Bača. Další z hotelů, Galik, láká na zabíjačku, pro niž má objednáno šest vepřů, penzion U Dorňáků zase na grilované ryby. Speciální várku piva navařil na víkend akci Karlovský minipivovar u Penzionu Pod Pralesem. „Zvolili jsme polotmavou jedenáctku, máme navařeno 600 litrů. A k tomu valašské speciality, mimo jiné 200 litrů kyselice,“ popisuje šéf pivovaru Lubor Gášek.

Činí se i pekařky frgálů. Tyto tradiční valašské koláče, které bývají nejprodávanějším zbožím, nabídne pět výrobců. Největším je místní Resort Valachy. „Začínáme péct ve čtvrtek, abychom měli zásoby. Loni jsme prodali 3 600 frgálů, letos jsme připraveni na čtyři tisícovky,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy a současně i Karlovského gastrofestivalu.

V nabídce restaurací a hotelů nebudou chybět ani další krajové pokrmy, jehněčí a pivovarské speciality, pochoutky na grilu či ukázka moderní krajové kuchyně hotelu Lanterna. Farmářský trh nabídne další příležitosti k ochutnávkám i koupi regionálních produktů - od mléčných a masných přes různé druhy pečiva, paštiky, džemy, vína a burčák až po zajímavosti: např. raw a bezlepkové speciality, kozí zmrzlinu či pokrmy z hmyzu. Přijedou i producenti z Maďarska a Rakouska, kteří přivezou uzeniny z mangalice, vína, oleje a nakládanou zeleninu. Rozšíří se tzv. Street food sekce, kterou lidé najdou již na dvou místech.

Velké Karlovice při gastrofestivalu lákají nejen tuzemské, ale i slovenské návštěvníky. Mnozí zde stráví celý víkend, což pomáhá ubytovatelům v širším regionu. Penziony, hotely či chaloupky už jsou prakticky vyprodané. „Taková návštěvnost je potěšující, ale i zavazující. Chceme, aby se u nás hosté cítili pohodlně, což se dle ohlasů daří. Výhodou je, že i velký počet lidí se v údolí dobře rozptýlí. Samozřejmě ale věnujeme velkou pozornost zázemí. Máme dostatek parkovišť, posílili jsme místa k posezení i kyvadlovou dopravu v údolí. Prostornější bude i farmářský trh. Jsme připraveni také na déšť. Na gastro zastávkách jsou krytá posezení, navíc mohou hosté ochutnávat nejen venku, ale i uvnitř restaurací,“ doplnil Tomáš Blabla.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní valašský frgál, na barmanské večery, kuchařské show, při nichž se v sobotu představí i michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, školy vaření, posezení s muzikami, řemeslný jarmark či tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu. Údolím budou hosty vozit vláčky, historické autobusy a koňské povozy.

Jako každý rok nebude chybět ani příležitost pro milovníky zážitkové gastronomie – tradiční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Letos menu připraví uznávaný Toni Mörwald, který šéfuje vídeňské restauraci Le Ciel. „Na obě degustace akce zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je jedinečnou příležitostí poznat špičkovou rakouskou kuchyni snoubenou s rakouskými víny,“ dodává Tomáš Blabla.

Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

4.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Špotáková a spol. zamíří do Hradiště, město přivítá atletický šampionát

Velký sportovní svátek bude v srpnu příštího roku hostit Uherské Hradiště. Do města přijedou nejlepší čeští atleti v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a mistryní světa Barborou Špotákovou. Hradišťský atletický stadion se totiž poprvé v historii stane dějištěm Mistrovství České republiky družstev mužů a žen.

Zaměstnanci Algeca se vrací do práce, byli na 60 procentech platu doma

V pondělí skončí doba, kdy pobíralo 75 zaměstnanců firmy Algeco ve Starém Městě jen 60 procent svého platu. Vedení společnosti tak bylo nuceno reagovat na zpoždění některých objednávek.

Sobotní rituál císařských hodů si v Babicích v neděli zopakovali

FOTOGALERIE / Nezastupitelné místo v životě lidí na Slovácku má síla císařských hodů. Z nich se o třetím říjnovém víkendu, který se vyznačoval neuvěřitelně slunečným a teplým počasím, těšili také v Babicích, kde se v sobotu hodinu po poledni naplno roztočil už pětašedesátý ročník hodového kolotoče.

U příkopu na střeše skončil u Topolné osmnáctiletý mladík bez řidičáku

Osobní automobil vedle příkopu se střechou sraženou až k sedadlům, s jako papír pomačkanou karoserií, věcmi rozházenými věcmi kolem po poli a uvnitř sténající pasažéři – mladinká spolujezdkyně a za volantem sotva zletilý mladík bez řidičáku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení