Jedním z mála hodinářů, kterým se toto období podařilo přežít a úspěšně se uchytit na trhu, je vsetínský podnikatel Zbyněk Orság. „Zájem o čistě mechanické náramkové hodinky po letech útlumu opět roste. Ještě před třemi lety jsem jich měl na pultě jenom několik, klasiku nikdo nechtěl. Dnes je ve stálé nabídce kolem třiceti kusů,“ říká čtyřiatřicetiletý hodinář, který ve Vsetíně provozuje dvě prodejny s tikajícím zbožím. „Značkové švýcarské firmy dokonce ustupují i od výroby strojků poháněných baterií,“ podotknul.

K profesi si Zbyněk Orság vybudoval vztah už v dětství, jeho maminka totiž prodávala v klenotnictví. „Když jsem se měl rozhodnout, jakým směrem se budu ubírat dále, byly ve hře jen dvě možnosti: chtěl jsem být buď zootechnikem, nebo hodinářem,“ přiznává. Volba nakonec padla na hodinářské řemeslo, a proto nastoupil do specializované školy v Polné u Jihlavy. Ta je v současnosti jedinou školou v České republice, která obor hodinář vyučuje.

O budoucnost své profese obavy nemá, i když soudí, že obchodníků s hodinkami bude postupně ubývat. „Určitě zůstanou ti, kteří nabídnou něco navíc,“ zamýšlí se hodinář. On sám zákazníkům poskytuje kompletní servis: od prodeje baterií a hodinek a hodin až po jejich údržbu. Kromě toho má v nabídce i šperky, stříbro a zlato. Přesto, že obchodníci s časem mají nejhorší období za sebou a přibývá fajnšmekrů, kteří neváhají za luxusní zboží utratit desetitisíce, dělají prodejcům starosti padělatelé. „S napodobeninami značkových hodinek se setkávám téměř denně. Je mi docela líto lidí, kteří tyto věci nosí. Ve většině případů jsou vyrobeny z nekvalitních materiálů s velkým podílem niklu, který vyvolává ekzémy,“ upozorňuje.

Pro lidi, kteří mají hlouběji do kapsy a nechtějí riskovat koupi padělků, proto našel značku produkující cenově přijatelné a přitom kvalitní zboží. „Ty úplně nejlevnější začínají na ceně kolem dvou set padesáti korun. I na ně platí samozřejmě dvouletá záruka,“ dodává Orság.

Přečtěte si také:

Hodinář ze Sadů: Orlojem jsem si splnil svůj sen