„Pamatuji si doby, kdy byl pivovar nejen v Jarošově, ale třeba i v Uherském Ostrohu. Je opravdu škoda, že jich tolik zaniklo, včetně toho jarošovského. Tamní pivo jsem měl rád, takže kdyby se pivovar obnovil, určitě bych to uvítal," poznamenal Ladislav Kouřím z Uherského Hradiště – Mařatic.

Vzniknou nová pracovní místa

Pivovar, který by měl obyvatelům přinést také desítku nových pracovních míst, se však do původního sídla nevrátí. Stát bude v ulici Pivovarská v budově č.p. 303. To je asi tři sta metrů od původního pivovaru.

„Záměrem je vrátit výrobu piva do místa, kam pivo historicky patří. Má být pro místní lidi, z místních surovin a vyrobené s fortelem místních lidí," řekl zástupce investorské firmy CEO Management a autor projektu Miroslav Harašta.

V této budově by měl příští rok vzniknout pivovar.

V této budově by měl příští rok vzniknout pivovar. FOTO: Deník/Adéla Buráňová

Piva se budou vyrábět tradiční technologií, která umožňuje vařit jak klasický spodně kvašený český ležák, tak i speciální druhy piv. Receptura se má přitom maximálně přiblížit původnímu jarošovskému pivu. „Plánujeme postup výroby konzultovat s původními sládky, abychom mohli na původní historickou recepturu navázat," vysvětlil Miroslav Harašta.

Název piva teprve vzniká

Název piva Jarošov či typické logo s panáčkem tvořeným písmeny JP se však nevrátí. „Patří totiž společnosti Heineken. Název piva zatím vymýšlíme, odkaz na Jarošov do něj ale určitě chceme začlenit," nechal se slyšet Miroslav Harašta.

Pivovar by mě vyprodukovat deset tisíc hektolitrů ročně. Plán přitom podporuje i vedení Uherského Hradiště. „Hledal jsem partnera, který by dokázal vrátit Jarošovu pivovar. Nejvíce mě oslovil právě projekt společnosti CEO Management, která sází na tradiční české pivo a chce se také zapojit do místního společenského dění, například pořádáním různých akcí," uvedl starosta města Stanislav Blaha.

Vybudování pivovaru bude stát zhruba 30 milionů korun. Ty bude společnost CEO Management financovat z vlastních zdrojů.

Vznik pivovaru v Jarošově se datuje do roku 1688. Ve 20. stolení, kdy jej vlastnila rodina Braunů, bylo jarošovské pivo dokonce oceněno na Světové výstavě v Paříži zlatou medailí a zkrachovala kvůli němu řada okolních podniků stejného zaměření. Rozvoj zastavila I. světová válka, kvůli níž byl pivovar dočasně vyřazen z provozu, a následně II. světová válka, kdy byl pivovar zkonfiskován jako židovský majetek. Výroba byla po válce obnovena, v roce 1996 měl však pivovar ztrátu 48 milionů korun a v říjnu 1997 se octl na pokraji zániku. Za jeden z důvodů, proč pivovar zkrachoval, byla označena neschopnost splácení úroků z úvěrů. Pivovar byl uzavřen k 31. prosinci 1997. Zdroj: http://www.pivovary.info/