VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

2.2.2012 1
SDÍLEJ:

Tuňák s bylinkamiFoto: DENÍK/archiv

V aktuálním díle představí recept na přípravu tuňáka, jehož typickou chuť citlivě doplní pečlivě vybrané bylinky. Claudio Rossi připomíná, že výhodou tohoto receptu je časová nenáročnost, ale pokrm se přitom hodí i ke slavnostním příležitostem.

Na jednu porci budeme potřebovat:
200 g čerstvého tuňáka (bez kosti a bez kůže, nejlépe filet)
olivový olej
čerstvě umletý pepř
tymián
estragon
rozmarýn
ruccola
citronovou šťávu
sůl

Postup: tuňáka naporcujeme po 200 gramech, na výšku 2 až 3 centimetrů. Obalíme v hrubém pepři, okořeníme, osolíme a pokapeme citronem. Takto připravenou rybu opečeme zprudka z obou stran, zhruba 2 minuty (každou stranu). Na pánev přidáme hovězí bujón, trochu ruccoly, a kousek másla kterým se omáčka zahustí. Touto omáčkou nakonec tuňák polejeme. Při správné přípravě by měl být tuňák uvnitř teplý, ale růžový. Jako příloha jsou vhodné například opékané brambory. Ty lze vylepšit tak, že krátce orestujeme cibuli na másle, nakrájenou na tenké čtvrtky spolu s rukolou. Přidáme opečené brambory, a zasypeme strouhaným sýrem. Po chvilce míchání jsou brambory připraveny ke konzumaci (brambory je vhodnější při přípravě na pánvi takzvaně „prohodit“). V restauraci se často podává jako příloha dušená zelenina, pokrm je pak velmi dietní. Při prostřené tabuli by nemělo u rybího pokrmu chybět kvalitní víno. Claudio Rossi doporučuje víno suché, bílé - Sauvignon.

Další doporučení: není vhodné nahrazovat tuňáka mraženým, výsledek nestojí za námahu. Naopak u čerstvého tuňáka je nutné dbát, aby, aby se nepropekl až do středu. (poh)

V příštím díle: „Pappardelle all‘ amatriciana“
2.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Vybrat jméno pro novorozence nemusí být nic jednoduchého. Zvlášť, pokud je to vaše třetí dítě. Své o tom ví třiatřicetiletá Michaela Sychrová z Ostrožské Nové Vsi.
2

Na Slovácku se rodí nejvíce Jakubů a Elišek

Ilustrační foto.
9

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

AKTUALIZOVÁNO

Tragédie u Bojkovic. Po nárazu do stromu zahynul devětapadesátiletý řidič

FOTOGALERIE / Tragická dopravní nehoda se stala ve středu 20. září mezi Bojkovicemi a Přečkovicemi. „Krátce po šesté hodině večerní devětapadesátiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia z dosud z neznámých příčin vyjel vpravo mimo komunikaci, kde čelně narazil do vzrostlého stromu.

Hradiště Ostrohu vzdorovalo pouze třetinu

Krajská hokejová liga začala atraktivním derby mezi Uherským Hradištěm a Uherským Ostrohem. Domácí bez největších posil vzdorovali favorizovanému soupeři pouze v prví třetině a nakonec prohráli vysoko 3:8. Na body nedosáhl ani Uherský Brod, který doma v oslabené sestavě podlehl Kroměříži.

Na dnu bez aut v Uherském Hradišti uskuteční zajímavý pokus

Zásah hasičů při vyprošťování z autovraku, prezentace městské policie či ukázky první pomoci, to jsou jen některé z lákadel Evropského dne bez aut, který se v pátek 22. září koná od 9 do 15 hodin uskuteční na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.

Pětičlenná skupinka se zpovídá z vydírání podnikatele z Prakšic

Jaroslav a Jarmila N. ze Zlínska a Slováci Robert S., Artur Ž. a Matej J. jsou obžalovaní z únosu a vydírání. Všem hrozí až 12 let vězení. Hlavní líčení pokračovalo dnes u krajského soudu ve Zlíně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení