VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

2.2.2012 1
SDÍLEJ:

Tuňák s bylinkamiFoto: DENÍK/archiv

V aktuálním díle představí recept na přípravu tuňáka, jehož typickou chuť citlivě doplní pečlivě vybrané bylinky. Claudio Rossi připomíná, že výhodou tohoto receptu je časová nenáročnost, ale pokrm se přitom hodí i ke slavnostním příležitostem.

Na jednu porci budeme potřebovat:
200 g čerstvého tuňáka (bez kosti a bez kůže, nejlépe filet)
olivový olej
čerstvě umletý pepř
tymián
estragon
rozmarýn
ruccola
citronovou šťávu
sůl

Postup: tuňáka naporcujeme po 200 gramech, na výšku 2 až 3 centimetrů. Obalíme v hrubém pepři, okořeníme, osolíme a pokapeme citronem. Takto připravenou rybu opečeme zprudka z obou stran, zhruba 2 minuty (každou stranu). Na pánev přidáme hovězí bujón, trochu ruccoly, a kousek másla kterým se omáčka zahustí. Touto omáčkou nakonec tuňák polejeme. Při správné přípravě by měl být tuňák uvnitř teplý, ale růžový. Jako příloha jsou vhodné například opékané brambory. Ty lze vylepšit tak, že krátce orestujeme cibuli na másle, nakrájenou na tenké čtvrtky spolu s rukolou. Přidáme opečené brambory, a zasypeme strouhaným sýrem. Po chvilce míchání jsou brambory připraveny ke konzumaci (brambory je vhodnější při přípravě na pánvi takzvaně „prohodit“). V restauraci se často podává jako příloha dušená zelenina, pokrm je pak velmi dietní. Při prostřené tabuli by nemělo u rybího pokrmu chybět kvalitní víno. Claudio Rossi doporučuje víno suché, bílé - Sauvignon.

Další doporučení: není vhodné nahrazovat tuňáka mraženým, výsledek nestojí za námahu. Naopak u čerstvého tuňáka je nutné dbát, aby, aby se nepropekl až do středu. (poh)

V příštím díle: „Pappardelle all‘ amatriciana“
2.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Pavel Hoftych. Ilustrační foto.
8

Lidi, bavte se! vzkazuje Pavel Hoftych

V Buchlovicích se představí Míša Růžičková
13

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Na Slováckém létě vystoupí Michal Hrůza i Mňága a Žďorp

Jubilejní desátý ročník Slováckého léta začne v pátek 30. června. Akce potrvá až do 9. července. Návštěvníci se můžou těšit na vystoupení Michala Hrůzy, Vašo Patejdla či hudebních skupin Mňága a Žďorp, Iné Kafe, Argem a Rybičky 48. Tradičně se uskuteční také několik sportovních turnajů.

Síla kouzelného Svatojánského čarování zaujala svobodné i vdané ženy

Areál zahrady Základní školy Polešovice se stal v neděli odpoledne kulturním prostorem pro nápadité členky tamního ženského sboru Drmolice.

Marek Havlík: Moc jsem nemířil, prostě jsem vystřelil a byl z toho gól

Z náhradníka hrdina. To je silný sportovní příběh. Ještě minulý pátek Marek Havlík začínal se Slováckem letní přípravu, ve chvíli kdy absolvoval kondiční testy se na tréninku českých lvíčat v polských Tychách zranil Aleš Matějů. Už po cestě z testů volal Havlíkovi reprezentační kouč Vítězslav Lavička, aby byl záložník Slovácka připraven.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies