VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

2.2.2012 1
SDÍLEJ:

Tuňák s bylinkamiFoto: DENÍK/archiv

V aktuálním díle představí recept na přípravu tuňáka, jehož typickou chuť citlivě doplní pečlivě vybrané bylinky. Claudio Rossi připomíná, že výhodou tohoto receptu je časová nenáročnost, ale pokrm se přitom hodí i ke slavnostním příležitostem.

Na jednu porci budeme potřebovat:
200 g čerstvého tuňáka (bez kosti a bez kůže, nejlépe filet)
olivový olej
čerstvě umletý pepř
tymián
estragon
rozmarýn
ruccola
citronovou šťávu
sůl

Postup: tuňáka naporcujeme po 200 gramech, na výšku 2 až 3 centimetrů. Obalíme v hrubém pepři, okořeníme, osolíme a pokapeme citronem. Takto připravenou rybu opečeme zprudka z obou stran, zhruba 2 minuty (každou stranu). Na pánev přidáme hovězí bujón, trochu ruccoly, a kousek másla kterým se omáčka zahustí. Touto omáčkou nakonec tuňák polejeme. Při správné přípravě by měl být tuňák uvnitř teplý, ale růžový. Jako příloha jsou vhodné například opékané brambory. Ty lze vylepšit tak, že krátce orestujeme cibuli na másle, nakrájenou na tenké čtvrtky spolu s rukolou. Přidáme opečené brambory, a zasypeme strouhaným sýrem. Po chvilce míchání jsou brambory připraveny ke konzumaci (brambory je vhodnější při přípravě na pánvi takzvaně „prohodit“). V restauraci se často podává jako příloha dušená zelenina, pokrm je pak velmi dietní. Při prostřené tabuli by nemělo u rybího pokrmu chybět kvalitní víno. Claudio Rossi doporučuje víno suché, bílé - Sauvignon.

Další doporučení: není vhodné nahrazovat tuňáka mraženým, výsledek nestojí za námahu. Naopak u čerstvého tuňáka je nutné dbát, aby, aby se nepropekl až do středu. (poh)

V příštím díle: „Pappardelle all‘ amatriciana“
2.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Povodeň v červenci 1997 v Kostelanech nad Moravou.
67

Jídlo dováželi na loďkách či člunech

I psi se rádi vozí autem.

Nenechávejte děti ani zvířata v autě. Přijde vlna veder

Mastruboval u cyklostezky. Nepřestal ani na výzvu strážníků

Pohled na dospělého muže, který se uložil do porostu poblíž frekventované cyklostezky ve Zlíně a zde vesele masturboval, se naskytl poněkud zaskočenému cyklistovi uplynulou sobotu dopoledne. 

Jalubí se může pyšnit zrekonstruovaným koupalištěm

Koupaliště, na němž od roku 1939 dováděly v letních dnech celé generace Jalubí a přilehlých obcí, vstoupí po rozsáhlé rekonstrukci do další etapy své existence.

Zemědělci počítají s až o 20 procent nižší úrodou obilovin

Vysoké teploty v květnu a červnu a především velké sucho s nedostatkem srážek letos ovlivní úrodu obilovin na Slovácku. V těchto dnech startují žně a zemědělci počítají s horším výnosem, ale i s horší kvalitou obilí.

AKTUALIZOVÁNO

Stovky mrtvých ryb plavaly na hladině řeky Olšavy

Úhyn několika metráků ryb řeší od úterního večera odbor životního prostředí v Uherském Brodě a tamní rybáři. Zatímco množství je hrubým odhadem rybářů, o příčině úhynu se zatím jen spekuluje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení