Jak takovým situacím předcházet, případně je řešit?

Autobazary postupují při prodeji použitých vozidel převážně na základě smlouvy o obstarání prodeje věci, která je uzavřena s původním vlastníkem. „Autobazar je v tomto případě obstaravatelem prodeje a původní vlastník vozidla je prodávajícím. Občanský zákoník však stanoví, že obstaravatel, tedy autobazar, odpovídá kupujícímu za vady prodané věci,“ uvedl pro Deník právník David Řezníček.

Dalším obvyklým postupem autobazarů je přímé uzavření kupní smlouvy mezi původním vlastníkem vozidla a bazarem. „V tomto případě je prodávajícím autobazar. Odpovědnost za případné vady tedy nese vždy autobazar,“ řekl Řezníček.

Ještě větší obezřetnost je nutná v případě, že autobazar nabízí vozidlo na základě smlouvy o zprostředkování. Za této situace by měl totiž nést odpovědnost za vady původní vlastník, což by komplikovalo uplatnění reklamace. „Při právním posouzení zprostředkovatelské smlouvy by měl ale soud v právním sporu posoudit uzavřenou smlouvu nikoli podle názvu, nýbrž podle obsahu, a vzájemná práva a povinnosti obou stran posoudit jako smlouvu o obstarání prodeje věci, kde bazar odpovídá za vady,“ řekl Řezníček.

Uplatnění reklamace u použité věci má na rozdíl od koupě nové věci jistá omezení. Odpovědnost se vztahuje pouze na vady, které má věc v době jejich převzetí kupujícím. „Na vady, které se objeví následně po prodeji, se záruka nevztahuje. Kupující může uplatnit nároky z reklamace s tím, že musí prokázat existenci vady již v době převzetí zboží. Může také namítnout rozpor s kupní smlouvou. Jestliže se totiž takový rozpor projeví v době do šesti měsíců ode dne převzetí věci, má se za to, že jde o vadu existující již v době převzetí věci,“ popsal možný postup Řezníček. Tvrdí-li autobazar, že tomu tak není, musí své tvrzení prokázat. Zásadní význam při určení rozporů má kupní smlouva. „Z tohoto pohledu je vhodné, aby byla uzavřena písemně,“ dodal.

Ohledně jakosti a vlastností použité věci platí, že musí být v souladu s kupní smlouvou a odpovídat i tomu, co o věci autobazar tvrdí. „Způsob nápravy volí kupující. Může požadovat výměnu nebo opravu. Jestliže to není možné, může požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny nebo má možnost od kupní smlouvy odstoupit,“ dodal Řezníček.

PŘEČTĚT SI VÍCE ZPRÁV ZE SLOVÁCKÉHO REGIONU

Moje Slovácko Sport Kultura Podnikání Černá kronika Týdeník