VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: řeřicha a saturejka

Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.

13.9.2012
SDÍLEJ:

Fazolová sekanáFoto: vseovareni.cz

Řeřicha zahradní pochází ze severní Afriky a ze západní Asie. Roste velmi rychle a k životu jí stačí vlhká vata v plastovém kelímku. Za týden dosahuje výšky až šesti centimetrů.

Řeřicha se používá výhradně čerstvá. Má příjemně štiplavou chuť i specifickou vůni, čímž připomíná například křen nebo ředkvičky. Je plná vitamínu C, dále obsahuje karoten, vitamíny B a K, chlorofyl, železo a další zdravé látky.

Povzbuzuje látkovou výměnu, má vliv na tvorbu krve, na vyměšování žaludečních šťáv, aktivuje žlučník a je močopudná.

Řeřicha se přidává do salátů, pomazánek nebo se jen tak sype na chleba s máslem. Výborná je také třeba k rožněnému masu. Hodí se k hůře stravitelným a tučným pokrmům.

Těstovinový salát s červenou řepou

Těstovinový salát s červenou řepou

Žampionová omeleta

Žampionová omeleta

Salát s opečenými bramborami

Salát s opečenými bramborami

Saturejka do čubrice

Na saturejce si pochutnávali již starořímští labužníci. Ve střední Evropě se používala již od devátého století. Bývala nedílnou součástí bylinkových zahrádek našich babiček. A některé dodnes ve své svíčkové povaří snítku saturejky.

Saturejka, které se také říká satorka, číbr nebo šubra, příjemně voní a má palčivou chuť. Na Balkáně je saturejka součástí známé směsi „čubrica" a někdo si ji svařuje s vínem.

Pěstuje se velmi snadno na zahrádce nebo i doma za oknem.

Jako koření se používá čerstvá i sušená, a to odrhnuté lístky. Saturejka je velmi univerzální a dá se použít všude tam, kam přidáváme pepř. Jelikož působí proti nadýmání, je vhodná například do luštěninových jídel, je vhodná do klobás i při uzení masa. Hodí se při přípravě zvěřiny, smetanových omáček i nakládání okurek a zelí.

Sušená saturejka se přidává například do rajské omáčky, do majonéz, k houbám nebo k jídlům z krup. Kuře, které dvě hodinky necháme uležet v čerstvě nasekané saturejce, a pak upečeme, je neodolatelné.

Husa na ovoci

Husa na ovoci

Fazolová sekaná

Fazolová sekaná

Více receptů najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

13.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Společnost MORAVIA CANS z Bojkovic

Bojkovice: petice odmítá hluk a chemikálie

Galerií slováckých vín se rozléhaly hlasy ženského pěveckého sboru Jahoda.
10

Galerií slováckých vín se rozléhaly hlasy ženského pěveckého sboru Jahoda

Diakonie sbírá kilometry, vymění je za peníze

Sbíráme kiláky pro Diakonii je název akce, která vyvrcholí 23. dubna dvěma mílemi pro Diakonii. Než ale celý projekt vyvrcholí, mohou zájemci prostřednictvím mobilní aplikace zaznamenávat svou sportovní činnost a každým kilometrem přispívat na dobrou věc.

Potvrzeno. Bývalá starostka Podolí neporušila při dotacích zákon

FOTO, VIDEA / O odložení podezření ze spáchání zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie, kterého se měla na podnět někdejšího zastupitele Podolí Vladimíra Many (ČSSD) dopustit minulý rok odvolaná starostka obce Jana Rýpalová, rozhodli policisté.

Zoja Mikotová: Věřím, že si v pohádce každý najde to své

ROZHOVOR / Zbrusu novou pohádku O Květušce, zahrádce a babici Zimici připravilo nejen pro své nejmenší diváky Slovácké divadlo. Režie se ujala známá režisérka a choreografka Zoja Mikotová, která se letos do Uherského Hradiště vrací už počtvrté.

Ve Starém Městě a Strání padly teplotní rekordy

Ve Zlínském kraji byly ve středu 29. března na dvou stanicích překonány teplotní rekordy. Nejvíce, 21,5 stupně Celsia, bylo naměřeno ve Starém Městě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies