CYKLISTIKA

Páteční závod do vrchu horských kol Valašský krpál startuje v 16 hodin ve Vsetíně

Vsetín – Čtrnáctý ročník Valašského krpálu se uskuteční tento pátek. Závod do vrchu horských kol startuje v 16 hodin na Dolním náměstí ve Vsetíně. 12,7 kilometru dlouhá trať s celkovým převýšením 542 metrů, vede ze Vsetína přes Jasénku, Dušnou k horské chatě na Vsáckém Cábu, kde je také cíl. Vsetínští pořadatelé vypsali pět mužských a dvě ženské kategorie. Zvláštní kategorii je závod na ,,skládačkách“, nebo ,,arabech“, tedy kolech co mají řetěz, ale nemají přehazovačku. Prezentace v místě startu bude probíhat mezi 14. a 15.40 hodinou. Tam bude rovněž připravený doprovodný program pro děti i dospělé.

Loňský 13. ročník Valašského krpálu vyhráli David Bártek z týmu Bike 2000 (29:25) a Lucie Javorová z kašavského Valachbajk Teamu (33:39).

CYKLISTIKA

Tomáš Galuška a Ladislav Pelc vybojovali v mistrovské časovce bronzové medaile

Zlín – Dvě medailové pozice vybojovali reprezentanti FORCE KCK Cykloteam Zlín na mistrovství Slezského poháru amatérských cyklistů v silniční časovce jednotlivců. Bronzový kov v 13,5 kilometru dlouhé Doubravské časovce získali v kategorii čtyřicátníků Tomáš Galuška (17:12) a Ladislav Pelc díky času 18:09 mezi padesátníky.   Galuškovu kategorii ovládl Miroslav Wojciak z Polska (16:54). Druhý Karel Machotka (Yogi Racing Ostrava, 17:10) se zároveň stal mistrem SPAC. V padesátníkách zvítězil Vladimír Lysek (CC La Draco, 17:30).

 ,,Tak jako ve všech časovkách, tak i v okolí Doubravy bylo důležité soustředit se na každou drobnost. A protože se mi v mistrovské jízdě proti chronometru dařilo držet tempo, rychle projíždět zatáčky a vypořádat se s protivětrem, tak jsem v konečném účtování závodu vybojoval třetí příčku,“ potěšil další dobrý výsledek v kariéře Tomáše Galušku.

V Doubravě se představili ještě čtyři cyklisté zlínského FORCE KCK Cykloteamu. V hlavní kategorii mužů do 29 let skončil Ivo Odvárka šestý (17:56), ve společnosti třicátníků dojel Jiří Slavík čtvrtý (17:07) a Michal Hradil desátý (18:26). Radomír Zvoníček bral mezi padesátníky dvanácté místo (19:17).

Konalo se také mistrovství Slezského poháru amatérských cyklistů v silničním závodu jednotlivců. V něm v Mokrolazecké šedesátce dojel v hlavní kategorii Ivo Odvárka čtrnáctý, mezi třicátníky obsadil Jiří Slavík páté místo a v kategorii čtyřicátníků skončil Tomáš Galuška desátý.

 ,,Závod mi na kopcovité trati s celkovým převýšením okolo 1000 metrů vůbec nevyšel. Ve druhém stoupání jsem měl krizi a potom už jsem se jenom trápil,“ přiznal jeden ze zlínských cyklistů, kteří se  Mokrolazecké šedesátky zúčastnili Tomáš Galuška.

FLORBAL

Do druhého kola národního poháru postoupily Březolupy, zlínští Lvi a Orli z Uherského Brodu

Region – Tři družstva ze Zlínského kraje postoupily do 2. kola florbalového Poháru České pojišťovny mužů. Soutěž už naopak skončila Počenicím a Holešovu.

Březolupy v první kole postupně porazily Pacovské Honzíky 8:4, Bořitov 9:8, remizovaly s Blanskem 4:4 a podlehly týmu FbC Aligators 9:10. ,,Hodně nám pomohlo, že jsme zvládli úvodní dva zápasy. Ve sportovní hale v Rousínově se nám dařilo také v koncovce,“ pochvaloval si povedený vstup do nové sezony manažer Březolup Zdeněk Berecka. 

Zlínští Lvi uhráli plichtu s Uničovem 3:3, podlehli celku Piving Ostrava 4:10, pokořili Nový Jičín 11:2 a udolali Počenice 8:7. ,,Nám se naopak dařilo až v nedělních duelech. Nový Jičín jsme překonávali kombinací a zachránili jsme také souboj s Počenicemi, přestože jsme v něm prohrávali už 0:5,“ byl spokojený hlavně s postupem gólman Zlína Jan Krkoška.

Orli z Uherského Brodu postoupili dokonce až ze čtvrté příčky v základní skupině. Slovácký celek postupně nestačil na Snipers Třebíč 4:10, poté překonal Dolní Bojanovice 5:3, podlehl brněnskému Hattricku 6:7 a utrpěl vysokou porážku od družstva SK K2 Prostějov 1:7.

Ve 2. kole se už o víkendu uherskobrodští Orli utkají v domácí sportovní hale s Litomyšlí, Březolupy zajíždí do Slavkova a Zlín Lions se představí na ploše v Krnově.    

HOKEJBAL

Malenovičtí hokejbaloví veteráni obhájili prvenství v turnaji v Pruském

Malenovice – Mužstvo ACS Malenovice zvítězilo v mezinárodním hokejbalovém turnaji veteránů nad 35 let v Pruském a v tomto tradičním letním měření sil obhájilo prvenství z loňského roku. Úspěch malenovických barev v Trenčínském kraji ještě umocnil Jindřich Rzesotto, který se stal se šesti brankami nejlepším turnajovým střelcem.

,,Se sestavou, s jakou jsme v Pruském nastoupili, neprohráváme,“ usmíval se po poslední zápase generální manažer týmu Jiří Nerad.

Ten měl důvod k radosti. Malenovice s vůdcem kapitánem Petrem Kolářem totiž na Slovensku postupně porazily Dubnicu, Považskou Bystricu, domácí tým Pruské a celek HC Útorok.

 ,,V partii s Dubnicí nám hodně pomohla první branka, kterou vstřelil v úvodu utkání téměř z poloviny hřiště Žák. S Považskou Bystricí jsme prohrávali 1:2. Po korekturách v sestavě jsme ovšem soupeře přehrávali útočným pojetím. Ve druhém střetnutí nám bylo také nakloněné štěstí. S Pruským to byl vyrovnaný souboj. Hodně motivovaní domácí nám nedali nic zadarmo. Díky dvěma gólům Olše jsme však prestižní zápas získali na naši stranu. Celek HC Útorok jsme nepouštěli do šancí a rovněž poslední partii jsme po zásluze ovládli,“ pochvaloval si hokejbalovou pohodu Nerad, kterého těšilo kolektivní pojetí jeho mužstva.

,,Všichni hráči odvedli skvělou práci. V bráně nás drželi oba gólmani Labský a Štefek. Pevná byla celá obrana a dokázali jsme se prosazovat i v ofenzívě,“ užíval si pobyt v zemi úřadujících hokejbalových mistrů světa Jiří Nerad.    

Výsledky: Malenovice – AHK Dubnica 5:1 (Rzesotto 2, Racek, Katona, Novák), Malenovice – THC Považská Bystrica 6:2 (Rzesotto 2, Olša, Žák, Katona, Hamrlík), Malenovice – ŠK 98 Pruské 2:0 (Olša 2), Malenovice – HC Útorok 5:2 (Rzesotto 2, Olša 2, Žák).

Sestava: Labský, Štefek – Vavřinec, Ráček, Novák, Rzesotto, Kolář – Žák, Nerad, Karásek, Olša, Katona, Hamrlík, Fryšták.

 MALÁ KOPANÁ

V Přílepích budou fotbalisté bojovat o putovní starostův pohár

Přílepy – Zajímavá a prestižní podívaná bude k vidění v sobotu v Přílepích u Holešova, kde v sobotu pořádají 2. ročník turnaje v malé kopané O putovní pohár starosty obce. Hrát se bude na víceúčelovém hřišti s umělým povrchem pod místní základní školou. Turnaj, jehož se zúčastní osm kolektivů Real Holešov, Hasiči Holešov, Stars Holešov, Pravčice, Hezouni, FC Mokrá, Pohoda a Sparta Kostelec, začíná v 9 hodin. Rozhodující souboje o celkové umístění jsou na programu mezi 14. a 16. hodinou. Startovné je 600 Kč na mužstvo.           

 TENIS

V Kroměříži se bude hrát 20. ročník tenisového Kmotr Cupu

Kroměříž – Kvalitní tenisovou podívanou budou mít možnost vidět příznivci bílého sportu v sobotu v Kroměříži, kde se na sedmi antukových kurtech v areálu domácího klubu Bajda koná 20. ročník Kmotr Cupu ve čtyřhře mužů a čtyřhře žen. Některé zápasy se odehrají také na dvou kurtech u zimního stadionu. Zúčastnit se však můžou pouze neregistrovaní hráči a hráčky, kteří nebyli posledních deset let uvedeni na žebříčku Českého tenisového svazu. Vypsány jsou tři soutěže. Čtyřhra mužů, čtyřhra žen a čtyřhra seniorů nad 60 let. Na Hané se představí 32 mužských párů, 10 párů žen a 6 seniorských deblů nad 60 let. Začátek turnaje je v 8.15 hodin. Rozhodující semifinálové duely a finálová utkání jsou na programu mezi 17. a 20. hodinou. Vyhlášení výsledků bude ve 20 hodin.

 TRIATLON

 Na Hané se koná 2. ročník Hulínského olympijského triatlonu

 Hulín – Klub Aspot Hulín v sobotu pořádá 2. ročník Hulínského triatlonu. Závod bude probíhat na trati s olympijskými distancemi, proto je složený z 1,5 kilometru plavání, 40 kilometrů cyklistiky a 10 kilometrů běhu.

,,Plavat se bude na hulínském koupališti, cyklistika se pojede na okruhu mezi Hulínem, Pravčicemi, Količínem, Rymicemi, Všetuly, Bořenovicemi, Roštěním, Kostelcem u Holešova, Němčicemi, znovu Rymicemi, Količínem a zpět do Hulína. Závěrečný běh se poběží na třech okruzích v okolí koupaliště v Hulíně,“ prozradil jeden z pořadatelů Rostislav Burda.

V podniku, který je posledním šestým závodem z letošního 2. ročníku Okresního poháru v triatlonu na Kroměřížsku, jsou vypsány tradiční kategorie pro muže i ženy. Zazávodit si můžou také štafety.

 Start je v areálu hulínského koupaliště v 10 hodin. Prezentace probíhá od 8.30 do 9.45 hodin. Startovné je 350 Kč pro jednotlivce a 600 Kč pro štafetu.

 TRIATLON

 V Dolnolhotském triatlonu se o dobrou atmosféru postará Rádio Zlín

Dolní Lhota – Na Luhačovicku se v sobotu koná 2. ročník Dolnolhotského triatlonu. Připravené jsou dvě tratě. Delší je složená z 300 metrů plavání, 13 kilometrů cyklistiky a 6 kilometrů běhu. Kratší trať tvoří 200 metrů plavání, 8 kilometrů cyklistiky a 3,5 kilometru běhu. Oba závody startují u zátoky u Luhačovické přehrady ve 13 hodin. Cíl bude v prostorách fotbalového hřiště v Dolní Lhotě. Prezentace jednotlivců a letos premiérově i štafet bude probíhat rovněž na dolnolhotském fotbalovém hřišti mezi 10.30 a 12.15 hodinou. Patronem a podporovatelem závodu je Ironman Petr Vabroušek.

,,Letošní ročník by měl být kvalitnější, než ten loňský. Na startu se totiž mimo jiné objeví Ironmani Patrik Sova z klubu Mattoni Freerun, Lukáš Štefek z MTB Ondřejník a možná i Helena Kotopulu z otrokovického Moraviamanu. Zazávodí si u nás také největší česká medailová naděje na Zimní paralympiádě v Korei 2018 Patrik Hetmer,“ prozradil jeden z organizátorů Juraj Riečičár. Ten na startu očekává zhruba 70 triatletů.

Vítězství v loňském premiérovém ročníku v Dolní Lhotě v hlavním závodu vybojovali René Slánský (57:41) a Olga Pekařová (1:16:27).

TRIATLON

Triatlonisté budou v neděli bojovat O trnavského kolíka

Trnava, Podkopná Lhota – V Trnavě u Slušovic a okolí se v neděli koná 10. ročník triatlonového závodu nazvaného O trnavského kolíka. Podnik je složený ze 100 metrů plavání, 1 kilometru běhu a 10 kilometrů cyklistiky.

Plavat se bude v rybníku v Podkopné Lhotě, běh se uskuteční mezi Podkopnou Lhotou a Hostincem na Rozcestí v Trnavě, závěrečná jízda na kole se pojede mezi Trnavou, Bílou Hlínou, Neubuzí, Všeminou, Miluchovem s cílem opět u Hostince na Rozcestí v Trnavě.

 Start u rybníka v Podkopné Lhotě je ve 12 hodin. Prezentace probíhá od 10 hodin. Registrace všech triatletů ale končí už v sobotu ve 20 hodin. Pořadatelé vypsali kategorie pro muže, ženy, juniory, juniorky a také pro mládež do 11 let. Očekává se účast kolem 100 vyznavačů sprint triatlonu.

Prvenství mezi muži z loňského roku obhajuje reprezentant Kašavy Tomáš Minařík, jenž závod vyhrál v čase 31:45. V ženách jasně dominovala časem 35:08 Lucie Javorová z Hvozdné.