Doufaly jste ve vítězství, nebo bylo velkým překvapením?

Porazily jsme šest týmů z Itálie, Francie, Chorvatska, Anglie, Bulharska a Norska. A vítězství bylo velkým překvapením, protože některé naše dívky jely na mistrovství Evropy premiérově, a tak jsme neměly žádná očekávání. A navíc v této kategorii žádné hlucké mažoretky ještě nikdy nesoutěžily.

Můžete mi říct více o vašem vítězném týmu?

Jde o nejstarší skupinu hluckých mažoretek. Jsou to dívky od sedmé třídy základní školy po první ročník střední školy a je jich devatenáct. Tahle skupina s názvem Mazlinky vznikla spojením dvou méně početných seskupení a letos spolu vyrazily na soutěže poprvé. I proto řadíme tenhle úspěch k těm opravdu neočekávaným. Na začátku sezóny nikdo nepočítal s tím, že se holky tak rychle stmelí a vytvoří tak fungující tým.

Jak dlouho jste nacvičovaly vítěznou sestavu?

Od podzimu 2014 – už tehdy se rozbíhají přípravy na národní šampionát mažoretek, který začíná v květnu. Po červnovém mistrovství ČR jsme získaly s touto skladbou titul mistryň ČR a díky ní jsme se nominovaly na mistrovství Evropy. Nacvičovaly jsme ji od podzimu 2014 do říjnového mistrovství 2015. Více než rok trénujeme jednou až dvakrát týdně, před soutěží pak i každý den včetně některých víkendů.

Můžete mi vítěznou sestavu popsat?

Aspoň z mého pohledu byla dost odlišná od těch, které jsem na Evropě viděla, a to díky naší úžasné choreografce -trenérce Petře Prajzové. Ta má na to prostě buňky! To znamená, že jsme měly náročné choreografické změny během celé sestavy. V kategorii, ve které jsme vyhrály, se nesmí hůlka podle pravidel pustit z ruky. Mažoretka ji musí celou dobu držet pevně v ruce a nesmí ji vyhodit, ani nic podobného! Sestava je tedy náročnější hlavně na pochod, na který se klade obrovský důraz, a tak zvládnout tuhle sestavu od začátku do konce s výrazným pochodem je opravdu fyzicky náročné.

Co podniknete s pohárem? Vystavíte ho?

Pohár mistrů Evropy již máme od pondělí vystavený za oknem kanceláře DDM v Hluku, aby jej viděli i kolemjdoucí. A jelikož jsme k poháru letos dostaly i zlaté medaile, tak ty už holkám určitě visí doma na nástěnce úspěchů. Já už se jí teda rozhodně pyšním!

Šly závěrečné přípravy na finále podle plánu, nebo se něco na poslední chvíli kazilo?

Když jsme se blížily do finále s nácvikem, před odjezdem do Itálie samozřejmě zafungoval zákon schválnosti a ne všechno šlo podle plánu. V týmu se nám „objevil" zlomený prst, operace slepého střeva a také různá onemocnění přes angíny po chřipky a vysoké teploty. Nakonec jsme však všechno vyležely, uzdravily a na finále se řádně připravily.

Kde jste byly v Itálii ubytované? Užily jste si pobyt?

Na letošním ME mažoretek jsme měly nejlepší podmínky vůbec. Já jsem byla již na svém jedenáctém mistrovství a nikdy jsem se neměla lépe. Bydlely jsme v obrovském sportovním komplexu hned vedle moře. V komplexu jsme měly jak ubytování, tak sportovní halu, ke které jsme chodily pěšky cca deset minut. Proto jsme mohly využít i stravování v hotelu formou plné penze, koupání v moři a tak dále, měly jsme se opravdu pohádkově. Tohoto komfortu jsme využily naplno – ochutnaly jsme spoustu výborných italských jídel, okoupaly se v moři a to dokonce hned po soutěži a ještě v kostýmech!

Jak dlouho vy sama mažoretky vedete?

Já jsem letos v roli trenérky mažoretek třetím rokem. Mažoretky však dělám již od školky, tedy patnáct let. K roli trenérky jsem se dostala přes naši trenérku Peťku Prajzovou, ta mi jednou nabídla možnost vypomáhat jí se skupinkou holčiček. Jelikož miluji děti, mažoretky a vymýšlení choreografií, neváhala jsem ani minutu a tuhle nabídku s nadšením přijala. U této skupinky jsem zůstala do dneška a je to moje srdcovka. Letos v září jsem převzala všechny skupiny mažoretek. Tuto novou roli si moc užívám a těším se na další sezónu již v mém podání.

Proč jsou podle vás právě hlucké mažoretky tak úspěšné?

Nevím, jestli na toto dovedu odpovědět. Myslím si, že za většinou toho stojí naše trenérka Peťa Prajzová, která má neskutečný talent vymýšlet vítězné sestavy. A potom nesmím zapomenout na tu chuť, kterou všechny máme. Do vystoupení jdeme po hlavě. Rády se učíme novým cvikům a umíme se postavit novým výzvám. Prostě to musíte milovat, abyste byli úspěšní.

Mají zájem o účast mezi mažoretkami i muži? Nebo je to ryze ženský sport?

Ano o mažoretky/twir­ling je zájem i ze strany mužů, avšak pouze výjimečně. Ale musím podotknout, že když už vidíte muže vystupovat s hůlkou, je to podívaná! Právě proto, že se tomu muži věnují velmi málo, tak jsou ojedinělí a výborní twirleři. Zrovna na letošním mistrovství Evropy jsme v nejstarší kategorii dvojic viděli na prvních třech stupíncích tři muže!

Vendula Marková- Je jí 20 let, bydlí v Hluku
- v DDM Hluk vede oddělení zabývající se pohybem
- v současné době zastupuje trenérku hluckých mažoretek Petru Prajzovou z důvodu mateřské dovolené

Hlucké mažoretky

Vznikly v roce 1998. V současné době mají kolem stovky členek, které jsou rozděleny do sedmi skupin podle věku. Na svém kontě mají už řadu úspěchů nejen v rámci České republiky, ale i v Evropě. Mezi ty nejsoučasnější například patří:

2010 – Vicemistr Evropy + 2× Mistr ČR
2011 – Mistr Evropy + Mistr ČR, Vicemistr ČR
2012 – Mistr Evropy + Mistr ČR, Vicemistr ČR
2013 – 2× II. Vicemistr Evropy + 2× Mistr ČR, II.Vicemistr ČR
2014 – II. Vicemistr Evropy + Mistr ČR, II.Vicemistr ČR
2015 – Mistr Evropy + Mistr ČR