„Všechno vyšlo na jedničku. Parádní bylo počasí, účast hráčů i diváků, zkrátka akce se povedla," neskrýval nadšení předseda Snails Kunovice Pavel Křivák. „Věřím, že bývalí hráči, ale i rodiče či prarodiče dětí přičichli ke zdejší vynikající atmosféře a uvidíme je tady u nás i na mistrovských zápasech," přeje si Křivák.

Na Mlatevni skutečně vládla velká pohoda. Už od 14 hodin začaly exhibiční zápasy. Jako první se utkali hráči přípravky se svými rodiči, následoval stejný duel žáků, a pak už přišly na řadu zlaté hřeby sportovní části programu.

Husarský kousek se povedl ženám z roku 2000, které se současným extraligovým týmem Snails uhrály nečekanou remízu 9:9. „Holky, z nichž jsou dnes většinou maminy, sice softbal dlouho nehrály, přesto nic nezapomněly," ocenil Pavel Křivák, jehož současný ženský tým byl ale na soupeřky „hodný".

V závěrečném utkání zavzpomínali na staré časy softbalisté, kteří nastupovali za SM MOLUS Kunovice, který hrál v letech 1987 až 96, a mužstvo Sokola Uherské Hradiště, jenž je přímým předchůdcem současných Snails Kunovice. „Oba týmy proti sobě odehrály jakoby dva zápasy. V prvním, jenž se hrál na pět směn a nabídl velice zajímavý softbal, měli navrch sokoli, kteří vyhráli jasně 8:1," uvedl Pavel Křivák.

V odvetě, kdy během jediné směny pálili všichni hráči, se zase lépe dařilo MOLUSU. Ten se radoval z vítězství 4:0 a vyhráli tak vlastně všichni.

„Foť to, to je historický okamžik," pokřikoval Rostislav Klimánek. „Naposledy jsem totiž nadhazoval před patnácti lety, pak ze mě udělali catchera," smála se při utkání opora dnešních Snails.

Povedl se i večerní program, na který zavítala mimo jiné i starostka Kunovic Ivana Majíčková. „Promítal se dokument o minulosti i současnosti Snails, pak se pokračovalo spontánní zábavou s kytarami u ohně. Ti nejvytrvalejší vydrželi až do rána," pousmál se spokojený předseda klubu Pavel Křivák.

Jak šel čas v kunovickém softbale

Píše se rok 2012 a softbalový oddíl Snails Kunovice zaujímá významné místo na softbalové mapě České republiky. Oddíl mužů i žen startuje v nejvyšších soutěžích extralize, zálohy v podobě B-týmů jsou pravidelnými účastníky moravských lig a také mládežnická část oddílu si hledá své místo na slunci. Ne vždy tomu tak ale bylo. Softbalová historie se v Kunovicích začala psát před 25 lety. Pojďte s námi nakouknout do historie.

V počátcích softbalu v Kunovicích hrály týmy na škvárovém fotbalovém hřišti na Mlatevni.

V počátcích softbalu v Kunovicích hrály týmy na škvárovém fotbalovém hřišti na Mlatevni. Foto: archiv Snails Kunovice

1987 - Zahájení organizované činnosti muži.

1988 - Účast na prvním celorepublikovém turnaji O metu Mikrofóra.

1989 - Oddíl se registruje u TJ LET Kunovice a podílí se ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Uh. Hradiště na pořadatelství turnaje neregistrovaných hráčů O putovní krávu.

1990 - Muži se poprvé účastní pravidelné soutěže krajského přeboru severní Moravy. Oddíl se registroval u České softbalové asociace.

1991 - Vzniká tým žen. Muži TJ LET Kunovice vítězí v Jihomoravském přeboru a účastní se 1. mistrovství ČSFR.

1992 - Vzniká oddíl Sokola UH

1993 - Tým TJ LET Kunovice se zúčastnil kvalifikace o 1. ligu v Plzni. Následně sehrál kvalifikaci o 2. ligu v Týnci nad Labem. Obě neúspěšně. Účast žáků Sokola UH na turnaji smíšených družstev v Brně. Muži Sokola UH se zúčastnili turnaje „O putovní krávu" a pořádali vlastní turnaj neregistrovaných „O rozmrzlého tučňáka".

1994 - Tým TJ LET Kunovice se přejmenoval na SM MOLUS Kunovice. Po vítězství v Jihomoravském přeboru neuspěl v kvalifikaci o 2. ligu. V květnu se odehrálo historicky první derby mezi muži SM MOLUS Kunovice a Sokol Uh. Hradiště. Ženy přešly pod vedení Sokola Uh. Hradiště a díky 2. místu v oblastní soutěži postoupily do Moravsko-slezské divize (prozatimní 2. liga).

1995 - SM MOLUS Kunovice se stává vítězem JM přeboru. Kvalifikací o 2. ligu v Praze-Radotíně neprošel. Sokol UH porazil na turnaji v Praze-Radotíně historicky poprvé SM MOLUS Kunovice. Ženy zvítězily v Moravskoslezské divizi a zúčastnily se kvalifikace o 1. ligu a následně baráže o nově tvořící se 2. ligu. Postup se nekonal. Junioři Sokola Uh. Hradiště vybojovali 3. místo na mistrovství ČR do 17 let. Byla zahájena éra Burčákových turnajů ve slowpitch v Hluku.

1996 - Muži Sokola UH poprvé v historii vyhráli Velkomoravský přebor. Ženy se zúčastnily kvalifikace o 2. ligu v Hluboké nad Vltavou. Po sezoně SM MOLUS Kunovice ukončuje svoji činnost a od r. 1997 hráči nastupují již jen pod hlavičkou Sokol UH.

1997 - Muži i ženy bez problémů vyhrávají oblastní soutěže. Kvalifikací o 2. ligu však ani jeden z týmů neprošel. Vlastními silami byla zahájena postupná výstavba hřiště v Kunovicích.

1998 - Ukončujeme spolupráci se Sokolem Uh. Hradiště a na letním soustředění v Mladých Bukách je rozhodnuto o změně názvu oddílu na Snails Kunovice.

1999 - Pokračují práce na výstavbě hřiště.

2000 - Postup mužů a žen do 2. ČSL.

2001 - Ženy i muži se udrželi ve 2. ČSL. Muži pořídili nové dresy žluté s nápisem Snails. Po sezoně 2001 byla ukončena činnost družstva žen.

2002 - Mladší junioři obsadili 3. místo na mistrovství ČR. Nadhazovač Marek Lapčík se zúčastnil přípravného turnaje reprezentace mužů ČR v USA a Kanadě.

2003 - Dne 22. 12. 2003 se Snails Kunovice stalo občanským sdružením.

2004 - Muži A 2. místo v anketě O nejlepší sportovní kolektiv okresu.

2005 - Muži obsadili opakovaně 3. místo ve 2. ČSL. Trenéři Pavel Křivák a Přemysl Beránek vedou reprezentaci žen Slovenska na ME žen B (1. místo).

2006 - Ženy na kvalifikaci v Českých Budějovicích postoupily do 2. ligy.

2007 - Muži si vítězstvím ve 2. lize zajistili přímý postup do 1. ligy (později přejmenované na extraligu). Ondřej Blaha s reprezentací ČR zvítězil na ME mužů. Ženy udržely 2. ligu.

2008 - Muži se díky výhrám v play out s Havl. Brodem a následně v baráží s Chemií-Kotlářkou udrželi v extralize.

2009 - Muži vybojovali 6. místo v extralize.

2010 - Ženy si 2. místem ve 2. lize zajistily přímý postup do extraligy. Je zahájena práce s nejmenšími a založen tým přípravky. Ženy 1. místo v anketě O nejlepší sporovní kolektiv okresu.

2011 - Ženy jako nováček soutěže obsadily 4. místo v extralize. Muži udrželi extraligu. Michal Kolůch a Filip Tabaček s reprezentací ČR vybojovali 1. místo na ME juniorů v Kostelci nad Orlicí.

2012 - Michal Kolůch ve výběru juniorské reprezentace ČR. Eliška Mlýnková a Adéla Konečná se zúčastnily ME U22 v Havlíčkově Brodě (2. místo). Tereza Vlčková se s reprezentací ČR účastnila ME juniorek v Holandsku.