Matviichuk v Uherském Hradišti 10 kilometrů dlouhý závod mužů rozložený v okolí Masarykova náměstí do osmi okruhů, vyhrál v čase 30:41.

Druhé místo obsadil se ztrátou jedné minuty a pětatřiceti sekund Martin Kučera, bronzovou pozici vybojoval Martin Kučera (oba Eleven Run Team, 32:26). Tomáš Navrátil z AK Kroměříž skončil v čase 32:33 čtvrtý a Jan Kalenda (AK Zlín) si do krajského města odvezl páté místo (32:37).

 ,,Po běhací pauze a nepovedeném září jsem si chtěl ve Slováckém běhu otestovat formu,“ svěřil se nejúspěšnější regionální atlet v závodu Tomáš Navrátil.

Ten také uznal, že trio medailistů bylo nad jeho síly.

Valašské kotáry 2017
Favority 71. ročníku Běhu přes Valašské kotáry jsou atleti z Univerzity Brno

,,Matviichuk byl jasný favorit. A v součastném období nemám výkonnost ani jako bratři Kučerové. Proto jsem se na začátku tří nejlepších běžců udržel pouze několik stovek metrů a potom jsem v prvním okruhu pokračoval osamoceně,“ prozradil kroměřížský vytrvalec.

Ve druhém kole se k němu přidal zlínský Jan Kalenda.

,,S Honzou jsme až do sedmého okruhu poctivě spolupracovali, kdy jsem před ním získal mírný náskok. Ještě jsem se ale rozhodl na něho počkat a souboj o čtvrté místo jsem nechal až na posledních 200 metrů,“ informoval Navrátil.

 ,,Po delší době jsem se v závodu cítil dobře. Proto jsem s konečným výsledkem spokojený,“ potěšilo čtvrté místo atleta z Kroměříže.        

 Ženy běžely 5 kilometrů a Tereza Korvasová získala první příčku za čas 18:58. Stříbrná Lucie Miklišová (Titan Trilife Zlín) byla v cíli o čtyřicet sekund pomalejší. Třetí místo obsadila Pavlína Jordánová z Veselí nad Moravou (20:40). Miroslava Murray (Rozběháme Uherské Hradiště, 21:44) doběhla pátá a Šárka Polášková (Slovácká Slávia Uherské Hradiště, 22:07) osmá.

,,Mým hlavním záměrem v Uherském Hradišti bylo pokořit na pětikilometrové trati hranici dvaceti minut. To se mi také podařilo,“ pochvalovala si nejlepší žena ze Zlínského kraje ve Slováckém běhu Lucie Miklišová.

Triatlonistce ze zlínského klubu Titan Trilife se závod líbil. ,,Necelé tři kilometry jsem byla s Korvasovou na čele. Poté atletka z Vnorov zrychlila tempo a já jsem na její nástup nedokázala zareagovat. Druhé místo jsem ovšem měla až do cíle pod kontrolou,“ uvedla ještě Miklišová.

Foto divizních fotbalistek fastavu Zlín
Fotbalový zápisník Lubomíra Hotaře