K jejich společnému startu, který se uskutečnil v pravé poledne na hřišti v Salaši, nebylo třeba startovací pistole. Startér vyhecoval diváky, aby závodníkům start odpočítali. A tak se i stalo a početný peloton se mohl vydat vesnicí do úpatích Chřibů. Nejprve k salašské rozhledně, zdálky připomínající dvě sedmičky obrácené proti sobě, poté k Brdu, Památníku padlých Salašanů, na Velehrad, nad Modrou, ke Zlacké studánce, opět k rozhledně a do cíle na salašské hřiště. To za předpokladu, že zvolili kratší trasu. Ti, kteří se rozhodli šlapat na kolech 63 km, se vydali ještě na jeden okruh.

Krojované dožínkové slavnosti stále patří k životu lidí v městské části Uherského Hradiště, v Míkovicích, byť se konají jednou za dva roky.
Dožínky oslavili v Míkovicích už poosmé. Díky Míkovjanu

„Salašský drtikol je součástí seriálu šesti závodů Ghost Karpaty MTB tour a současně závodem závěrečným. První závod Morkovské bajk se jel 1. dubna v Morkovicích. Jediný závod, který byl 22. dubna na území slovenské Skalice, nesl název Kráĺ Záhoria MTB Maraton,“ uvedl Stanislav Daněk mladší, jeden z pořadatelů salašského závodu.

Drtikol, jehož pořadatelem byl Cyklistický klub a obec Salaš, se jel na území, které spravuje státní podnik Lesy České republiky, ale také na pozemcích Arcibiskupství olomouckého, na nichž hospodaří Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. Ty na nich umožnily konání této cyklistické akce. Závodníci nastoupali na trati dlouhé 63 km 1800 metrů, na té dvaatřicetikilometrové 900 metrů, prolili litry potu, místy se brodili po rozmoklých lesních cestách i blátem. Za poměrně příznivého počasí se také mohli kochat překrásnými výhledy po chřibské krajině.

Ilustrační foto.
Elektrokola jsou stále oblíbenější. Prospívají důchodcům, říká odborník

Absolutním vítězem Karpaty MTB tour se stal Pavel Skalický (25), který si ze Salaše odvezl živou ovečku a tři tisíce korun. Druhé místo patřilo loňskému vítězi Pavlu Žákovi (31), oba z Bike Triatlonu Morkovice a třetí místo si vybojoval Jiří Hradil Force KCK Zlín. V kategorii žen byla absolutní vítězkou Irena Berková z Amenity extrem SPORT Team před Lucií Skřivánkovou ze SupGirls. Místo na bronzovém stupínku vybojovala Radka Pospíšilová z T. S. Bohemia Kross Bike Team. Trať 32 kilometrů se závodníkům nezapočítávala do seriálu Karpaty MTB Tour.

Součástí Salašského drtikolu byly i závody dětí. Prvenství v jednotlivých kategoriích si vybojovali Izabela Kromková, Daniel Jagoš, Matěj Špičák, Julie Úrychová, Klement Matyáš, Veronika Machová, Jakub Novák a Lucie Dytrychová. Také maminky skloubily mateřství se sportem a zazávodily si se svými miminky v kočárcích. V tom vítězném se vezl Mikuláš Klement.

Diváci sledovali, zda se osm Salašany vyrobených plavidel udrží na vodě, ale také zda se jezdci na kolech nebo s trakaři udrží na úzké lávce nad požární nádrží.
Žhavé sobotní odpoledne patřilo na Salaši zábavné neckyádě