Skutečnost, že někdo v případě neštěstí vážně pochybil, potvrdila policie v pondělí dopoledne.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, z kterého je nyní podezřelý neznámý pachatel," informovala v pondělí dopoledne krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Další podrobnosti prozatím policie nesdělila.

„Příčiny a okolnosti této tragické události jsou předmětem dalšího policejního prověřování," uvedla mluvčí.

Nehoda, při níž děvčátko přišlo o život, se stala v neděli odpoledne.

„Kolem sedmnácté hodiny bylo oznámeno na policii, že před železniční stanicí Štěpánov na Olomoucku vypadla z vlaku osoba. Na místě bylo zjištěno, že z jedoucí vlakové soupravy za dosud nezjištěných okolností vypadlo tříleté dítě, které utrpělo zranění neslučitelné se životem," sdělil bezprostředně po události policejní mluvčí Josef Bednařík.

K neštěstí přijeli hasiči ze Šternberka a také letecká záchranná služba z Olomouce.

„Po dosednutí lékař nalezl dítě ve věku tří let, bohužel bez známek života. Zranění byla natolik vážná, že mohl konstatovat pouze smrt," doplnil mluvčí záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Místo opustily některé složky integrovaného záchranného systému až po několika hodinách.

Tragédii na místě šetřila policie ale i drážní inspekce. „I my jsme vyrazili na místo, v tuto chvíli není jasné, zda dítě vypadlo z okna nebo ze dveří vlaku. Takže se zjišťuje, jestli byl nebo nebyl na dveřích blokovací mechanismus a případně jestli byl funkční," řekl v podvečer mluvčí drážní inspekce Martin Drápal. Vlak směřoval z Luhačovic do Prahy.

Zdroj: Youtube

Tragická událost zastavila v neděli odpoledne železniční dopravu z Olomouce do Prahy. U Štěpánova vypadla z vlaku tříletá dívka. Zraněním na místě podlehla. VIDEO: HZS OL kraje

Podle informací Českých drah byl provoz jedné ze dvou kolejí obnoven v 17.50. Později cestující přesedli do jiného vlaku. Souprava vlaku R 884 byla odtažena do Štěpánova, aby nebrzdila provoz.

Podobná tragédie se odehrála na téže trati do Olomouce před deseti lety. Pětiletý chlapec vypadl z vlaku jedoucího od Zábřehu v červnu 2006.

Matka, která ho nechala samotného odejít na WC, byla obviněna, že z nedbalosti způsobila jeho smrt. Tělo hocha bylo nalezeno u Střeně, před stanicí Štěpánov.