„Vzal ji ze dvora svého domu, kde údajně ležela už asi třicet let pod lískovým keřem. Místostarosta minu přenesl do skladu na úřadě a zavolal na policii. Bojkovická hlídka minu i sklad zajistila a vyčkala do příjezdu pyrotechnika," informoval mluvčí policistů v Uherském Hradišti Aleš Mergental. Jednalo se o nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 80 mm německé výroby z druhé světové války. „I když jí chyběla roznětka, trhavina uvnitř byla stále životu nebezpečná! Pyrotechnik minu zajistil, aby ji mohl bezpečně zneškodnit," doplnil mluvčí.

Asi o hodinu později volal na policii starosta Březové Josef Trecha, protože v blízkosti rozhledny na Velkém Lopeníku byl nalezen další kus munice. Na místo tedy vyrazili uherskobrodští policisté, kteří zajistili místo tak, aby nedošlo k případnému zranění. „Pyrotechnik přímo na hraniční čáře zajistil dělostřeleckou minu 82 mm sovětské výroby. I ona byla plná a životu nebezpečná," upozornil Aleš Mergental.

Ve dvě hodiny odpoledne vyjížděli strážci zákona na louku u vykopávek Nad Špitálkami v Uherském Hradišti. Tam pozorný muž našel předmět, o němž si správně myslel, že jde o munici. Černého válce se nedotýkal a vyčkal na příjezd policistů. Ti přivolali pyrotechnika, který identifikoval ruční granát se slzným plynem, který byl aktivován, ale dosud nedošlo k jeho výbuchu.

„Při nálezu jakéhokoliv podezřelého předmětu, je nutné odstoupit od místa, nedotýkat se nalezeného předmětu a zavolat na linku 158. Policisté k místu přijedou a nález zajistí a případnou munici si převezmou k bezpečné likvidaci," naznačil mluvčí.