Jen loni totiž zbytečně zemřelo na cestách v kraji pět jezdců, dalších více než dvacet utrpělo těžká zranění. V drtivě většině případů byla na vině vysoká rychlost.

Nejproblematič­tějším úsekem v kraji jsou Buchlovské hory na Uherskohradišťsku. Z tohoto důvodu tam už čtyři roky pravidelně hlídkují policisté. „Je to velmi nebezpečný úsek. Lidé nás sami kolikrát oslovují, že se cítí být ohroženi motorkáři, kteří jezdí bezohledně,“ sdělila policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Vzhledem k tomu, že se občas motorkáři snažili policistům ujet, mají na jejich zastavování speciální systém. „Služební vozy stavíme do špice, čímž zúžíme cestu a tu pak zatarasí i samotní policisté. Je to poměrně účinné a hlavně se nám daří vymýtit i takové zvyky, jako například zamazávání značek blátem a podobně,“ konstatovala Zámečníková.

Dohonit ujíždějícího motocyklistu teď navíc policistům pomohou i nové motorky. Na jejich řízení museli zároveň aboslvovat speciální proškolení. Stroje totiž dokáží vyvinout rychlost až 224 kilometrů v hodině. „Neznamená to, že bychom je na motorce naháněli, ale s pomocí radarů, které jsou v nich zabudované, můžeme měřit jejich rychlost a pořizovat i snímky řidiče a poznávacích značek,“ prozradila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Ve zlínském okrese loni havarovalo jednačtyřicet motorkářů. Jedenáct z nich utrpělo těžká zranění, dva se zabili. Nejprve v červnu boural v Bohuslavicích u Zlína šestatřicetiletý muž. „Vjel příliš rychle do zatáčky a narazil do betonového sloupu. V září zase nezvládl svou silnou motorku pětadvacetiletý mladík ze Zlína, který v obci Všemina najel do železného mostku,“ připomněla dva tragické případy zlínská policejní mluvčí.

Podle statistik jedné z pojišťoven nejvíce na silnicích riskují jezdci, jejichž motorky mají silnou kubaturu. „Nechali jsme si za poslední tři roky zpracovat statistiku, z níž vyplynulo, že téměř každá druhá nehoda způsobená motorkářem je zaviněna řidičem motorky s nejvyšší kubaturou nad 500 kubických centimetrů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda.

Dodal, že při těchto událostech dochází k nejtěžším zraněním, kde se pak pojistné plnění šplhá až do milionů korun. Například dvanáct milionů korun stály náklady na léčbu jednoho mladíka. „Vyboural se na motorce, měl otřes mozku a zlomeniny hrudních obratlů. V důsledku toho došlo k poškození míchy a ochrnul,“ podotkl Hejda.