„Lidé labutě i kachny, jichž zde bývá nespočet, krmí celou zimu. V pondělí dokonce ptáci na potravu nereagují, protože o víkendu měli hody,“ podotýká, ale zároveň upozorňuje, že čas od času idylku naruší smutný obrázek pohled na mrtvé labutě. „Vletí do drátů vysokého napětí, když chtějí sednout na řeku. Jedné se to stalo předminulou sobotu, druhé minulé úterý. Je to docela časté, mrtvá zvířata někdy dopadnou do pole, jindy do Moravy, která je odnese,“ popisuje Slováčková strasti bílých krasavců středoevropských řek.

Osudným se jim stávají manévry za horší viditelnosti, kdy ptáci letící podél Moravy přistávají do ústí Baťova kanálu. Taková místa mají labutě rády, neboť je odtud neodnáší díky klidné vodě proud. „Při těsném průletu kolem neizolovaných vodičů středně vysokého a vysokého napětí, respektive při kontaktu s nimi, dochází k výboji, který ptáky usmrtí,“ vysvětluje mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

O situaci kolem umírajících labutí informovali ochránci přírody hradišťský odbor životního prostředí minulou středu. Úředníci ihned začali vyjednávat nápravu. „Vše se začalo okamžitě řešit. Společnost E.ON ještě ten den ochotně přislíbila vodiče zaizolovat,“ dodává mluvčí Pášma.

Částečnou vinu, i když z nevědomosti, nesou podle odborníků za smrt labutí všichni, kteří je na nebezpečné místo chodí krmit.

„Bylo by rozumnější nenosit jim jídlo tam, kde je elektrické vedení. Logicky se pak v takové lokalitě pohybují a ubližují si,“ konstatuje vedoucí odboru životního prostředí v Uh. Hradišti a zároveň ornitolog Květoslav Fryšták.

Podle údajů uherskohradišťského městského úřadu jsou po celé republice evidovány stovky až tisíce případů takového úhynu labutí.