Vinaři se holt snaží, jak můžou, aby na ně neměla současná situace na trhu nepříznivý vliv. Ono to přece jen dá spoustu práce, udělat nejen dobré víno, ale i kvalitní burčák. Vše se musí pečlivě hlídat, aby nebyl nápoj příliš zkvašený, to už by totiž pak nebyl burčák. Zvolit vhodnou dobu pro sběr révy vinné, to je pro laika zkrátka taková malá alchymie.

Musím říct, že vinaře obdivuji. Kolik práce jen dá sesbírat hrozny, pak vše potřebné připravit. Do toho se potýkají s počasím, špačky nebo nemocemi, prostě to není žádný med. Pokud to někdo dělá jako zálibu, není to už koníček, ale pořádný kůň. O to víc si asi takoví lidé cení pochval a ocenění na různých soutěžích. Vidí, že svou práci nedělají zbytečně, že ji dělají kvalitně, to hlavně. V současné době mají konkurenci v zahraničních produktech, protože lidé se dnes více než kdy jindy dívají na peníze. Spousta z nich dá přednost levnějšímu zahraničnímu vínu než tomu domácímu. No nevím, jestli dělají dobře. Sice kolikrát neplatí čím dražší produkt, tím kvalitnější, ale na druhé straně si říkám, že nebudu přece podporovat zahraniční společnosti. Vždyť tady u nás na Slovácku máme pestrou nabídku a podle mého soudu velmi kvalitní. Prostě bych byla za to, aby lidé sem tam těch pár korun navíc za tuzemské víno obětovali. Ono se totiž může za chvíli stát, že v českých obchodech našinec narazí jen na to „levnější" zboží zahraniční…

Související Slovácké slavnosti vína a otevřených památek