To tehdy, když při cestách po obcích Slovácka, ale nejen po nich, nahlédnu do některé z čekáren, u nichž pravidelně zastavují prostředky hromadné dopravy. Místo používané v křížovce totiž někdy připomíná spíš síň hrůzy.

Rozbitá či sprejem počmáraná okna a stěny, otlučené zdi, strhané jízdní řády, zničené lavičky…

Čekárnou jako by prošla vycvičená demoliční četa, která měla za úkol postarat se o to, aby cestující raději počkali venku, mnohdy v nepohodě. Prostě – musím oprávněně konstatovat, že stav autobusových čekáren v mnoha obcích není vůbec dobrý. A vinu nelze vždy svalovat jen na tu či onu radnici, která se má v obci o údržbu a úklid čekáren starat.

Mnohem větší díl si na své konto mohou připsat především vandalové, často notně posilněni alkoholem, kteří obvykle pod rouškou tmy čekárny poškozují. Starostům nebo jím pověřeným pracovníkům pak nezbývá než poslat do znečištěné či poničené čekárny pracovní četu.

Ta následky řádění vandalů odstraní. Škoda jen, že nikdo ničitele autobusových čekáren neviděl. Nebo snad viděl? A je mu jedno, že tímto způsobem vandal zachází se společným majetkem?

Související článek:

Autobusové čekárny jsou častým terčem vandalů