„Vynášení Moreny a vítání jara je už několik let v naší obci tradicí. A právě dnes jsme se rozhodli aktivně vypořádat s letošní dlouhou zimou a přinést si do vesnice létečko a předat ho starostovi obce Aleši Richtrovi," svěřila se Táňa Smětáková, členka Muzejního spolku Huštěnovic.

Ta šla v čele dětí z mateřinky, s nimiž jejich učitelky připravily pásmo říkanek a písniček, k Baťovu kanálu. Tam s dcerou Aničkou Morenu vysvlékly, zapálily a Anička, budoucí to automechanička, vhodila hořící figurínu do Baťáku.

Na Tomáše Klusa přišlo do Hluku 1600 lidí.
Fanoušci si vydupali přídavek na koncertě Tomáše Kluse

Do vesnice přinesly děti, doprovázené svými rodiči a prarodiči létečko – symbol jara, které před muzeem předaly prvnímu muži Huštěnovic Aleši Richtrovi. Ten bezmála třicet dětí odměnil čokoládovými zajíci. Ale to už bylo huštěnovické muzeum do Velikonoc oděné.

Malérečky tu před zraky diváků zdobily drátem, voskem a slámou vaječné výdunky, tvůrkyně figurek z kukuřičného šustí Marie Šuranská z Babic měla zase stůl plný panenek a panáčků s atributy Velikonoc, místní zpracovatelka přírodních pletiv Hana Špalková vyučovala muže a ženy pletení žil – chlapskou to výbavu na pomlazení dívek a žen o Pondělí velikonočním a napilno měli i další lidoví tvůrci velikonočních ozdob.

„Návštěvníci muzea si mohli prohlédnout na 350 kraslic ze Slovácka, Chodska, ale i Austrálie, Nového Zélandu, Německa, Maďarska a dalších zemí. Dostala jsem je od hradišťské krasličářky Evy Temelové, která před dvěma roky zemřela. A já ty kraslice věnovala našemu muzeu," svěřila se Alena Bazalová, šéfka muzejního spolku a kronikářka Huštěnovic.

Hody v Huštěnovicích. Ilustrační foto.
Dostanou se hody na V.I.P. seznam? Rozhodnou slovácké obce