Nutno podotknout, že Dům kultury v Uherském Brodě je příspěvkovou organizací, která obhospodařuje nejen kulturní dům, ale také kino, knihovnu, galerii a hvězdárnu s planetáriem.

Pochlubte se nám pane řediteli, jaké jste měl plány při nástupu do své funkce a co se vám povedlo za ten necelý rok práce uskutečnit?

Bylo by lépe, aby na takové otázky odpovídali jiní, protože kritický hlas je často hodnotnější, než ten pochvalný. První půlrok jsem věnoval především instituci samotné, organizaci práce a hlavně zaměstnancům. Moc mě těší zájem zřizovatele a oborné i laické veřejnosti o Dům kultury. Každá jednotlivost, kterou udělám, vyvolává ohlas, což je povzbudivé a zavazující. Systémové změny však chtějí svůj čas, takže je opravdu příliš brzy na nějaké hodnocení. Vidět jsou spíše maličkosti a jednotlivosti. Veřejnost například určitě zaznamenala přechod na elektronický rezervační systém a nový design naší webové prezentace.

Jaké programové novinky lze na podzim a v zimě od Domu kultury čekat?

Podzimní a zimní kulturní sezóna bude v Uherském Brodě opravdu bohatá. Kromě Domu kultury nabídnou své pořady i soubory a kroužky. Nechci vyjmenovávat jednotlivé pořady, protože bych mohl na některý zapomenout. Osobně si nejvíce cením toho, že se do Uherského Brodu po mnoha letech vrací Slovácké divadlo. Zájem kulturní veřejnosti o produkci divadla je obrovský, a to samozřejmě nejen v Uherském Brodě. Doma mají vyprodáno, takže zájezdní aktivity omezují na minimum. O to cennější je, že jsme předběžně dohodnutí na pravidelném hostování. Radost mám rovněž z toho, že se nám podařilo dotáhnout spolupráci s uherskohradiš­ťským Klubem kultury v oblasti společných abonentních cyklů vážné hudby a jazzu. To je mimořádná věc, která nemá srovnání nikde v republice. Předplatitelé mají příležitost navštěvovat koncerty v obou městech. Je to úplná novinka a nějakou dobu bude trvat, než si na to lidé zvyknou, ale časem to určitě ocení. Letos slaví 55. výročí brodská hvězdárna, takže řadu aktivit cílíme tímto směrem. Všichni cítíme, že hvězdárna, planetárium a unikátní brodská planetární stezka potřebují impulz. Snad se nám postupně podaří oživit zájem veřejnosti o astronomii. Bude velice záležet na přízni hvězd, jak by připodotkli astrologové.

Autor: JANA JELÍNKOVÁ

Více se dočtete v tištěné verzi Slováckých novin ve středu 19. října