Jednak má autor k lidové muzice blízko (mimo jiné je členem mužského sboru Krasavci z Ostrožské Nové Vsi), jednak se folklor a život na vesnici námětově objevuje v jeho díle. A v duchu festivalu se nesla i vernisáž - přijel zahrát a zazpívat Martin Hrbáč s horňáckými muzikanty a chybět pochopitelně nemohli ani Krasavci.

Po zahájení výstavy se obě party spojily, po chvíli se k nim přidali i někteří návštěvníci výstavy a hrálo se a zpívalo ještě dlouho potom, co došel burčák a víno… Však je také Festival HNLM uváděn jako Ozvěny Slováckých slavností vína…

Výstava pastelů Jana Botka z Ostrožské Nové Vsi je koncipována jako ohlédnutí za jeho celoživotní tvorbou k loňským pětapadesáti narozeninám. A tak se, kromě pastelů, můžeme seznámit i s minimalistickými grafikami s jednoduchou, jistou linkou z raného období i s barevnými litografiemi, tvarově komponovanými ve výrazných geometrických líniích, které časově navazovaly.

Nejvíce jsou na výstavě zastoupeny pastely, těm se Botek věnuje v posledních patnácti letech. V nich autor různými malířskými postupy dynamizuje plochu obrazu a stylizuje ji kombinací geometrické abstrakce a prvků kubizmu při využití reálného základu obrazu - ať už jsou to krajiny, kostelíky a kapličky, mizející architektura, exteriéry dominant měst, zátiší, kytice atd. Nevyhýbá se ani stylizovaným portrétům a figurálním motivům - mezi oblíbené patří např.

Poslední večeře Páně nebo Madona. Stále více ho přitahuje Slovácko a jeho živá folklorní tradice, a tak před časem připravil kolekce pro nástěnné kalendáře (jeden byl věnován Ostrožské Nové Vsi, druhý se jmenoval Slovácký rok) - ukázky z těchto cyklů byly také zařazeny na výstavu, která v Galerii Vladimíra Hrocha Klubu kultury Uh. Hradiště potrvá do 8. listopadu a jistě si zaslouží pozornost jak milovníků výtvarného umění, tak folkloru.

V soukolí kolotoče hodové tradice na Slovácku se o víkendu ocitly i Polešovice.
Hodový program v Polešovicích sledovaly v dešti stovky diváků
„Sklepáci“ v hradišťské Hvězdě
Sklepáci v hradišťské Hvězdě odpalovali jednu salvu smíchu za druhou

Autor: Miroslav Potyka