Ve středu 18. února v sedmnáct hodin bude v Galerii Vladimíra Hrocha ve foyer Klubu kultury zahájena výstava pastelů a grafik Jana Botka z Ostrožské Nové Vsi. O dva dny později, v pátek 20. února, představí v šestnáct hodin v Redutě svá díla fotograf Ladislav Matucha z Polešovic.

Jan Botek (ročník 1962) byl od roku 1986 členem Výtvarné skupiny tehdejšího Sdruženého závodního klubu v Uherském Hradišti, v době, kdy jej neoficiálně vedl normalizací zakázaný brněnský teoretik, historik a pedagog výtvarného umění – profesor Igor Zhoř. Jeho škola výtvarného umění dala členům skupiny velmi dobré teoretické i praktické znalosti, z nichž těží dodnes. Věnuje se malbě (olej, pastel) a grafice (barevná litografie) a prošel poměrně složitou cestou hledání techniky i námětů. Nejprve to byly například minimalistické kresby, pak obrazy a grafiky postavené na výtvarném znaku a blížící se abstraktnímu podání. Následovaly barevně i tvarově bohaté, ve výrazných geometrických liniích komponované abstraktní barevné litografie. V poslední době se věnuje převážně pastelu. Náměty hledá v okolní realitě. Stále více ho zajímá fenomén Slovácka (krajina, cyklus kostelů a kaplí, stodoly, studny mezi vinohrady), ale i svět snů a fantazie. V několika variantách také ztvárnil téma Poslední večeře Páně. Doposud připravil pět autorských výstav, podílel se na celé řadě kolektivních kolekcí a každoročně se zúčastňuje družební výstavy s trenčínskými autory Setkání – stretnutie. Výstava potrvá do 18. března.

Ladislav Matucha (ročník 1978) se fotografií začal zabývat v roce 2002. Nejprve fotografoval rodinu a krajinu, později ho zaujala makrofotografie a velký formát obrazů. Hledá výtvarnou poezii v detailech kolem nás. Konceptuální postup, umožňující zobrazit v podstatě jakýkoliv předmět, otevírá značné možnosti a záleží na autorovi, jeho fantazii a citu, jak odraz objektivní reality transformuje zprvu objektivem, posléze třeba počítačovou technikou, případně dalšími zásahy. Může doslova čarovat světlem, barvou, prostorem i tvary. A záleží na divákovi, jak si pro sebe vstřebá nově vzniklou realitu fotoobrazu a přetaví ji v estetický prožitek. Matuchova poetika se blíží malířskému pojetí, zejména kategoriím imaginativních projevů, geometrické abstrakce či op-artu. Zatím se zúčastnil třinácti výstavních akcí. Výstava, která jistě pro mnohé příznivce fotografie bude příjemným překvapením, potrvá do 20. března.

Miroslav Potyka