„Vždycky jsem měl rád opuštěná stavení. Když například procházíte sám chátrajícím zámkem, úplně cítíte tu tajemnou atmosféru. Nelákají mě ani tak přímo zříceniny, jako spíš novodobější věci továrny, vily či opuštěné zámky," popsal svou zálibu padesátiletý Jaromír Carda.

Jedním dechem upřesnil, které momenty jsou nejsilnější, které mu utkvěly v paměti. „Je zážitek, když například ve dvacet let opuštěné nemocnici stále ještě cítíte dezinfekci, či v jiném domě se už propadají stropy, ale v kuchyni stále ještě na lince stojí hrnek od kávy se socem a lžičkou, který tam někdo už prostě nestihl uklidit," zasnil se nadšený fotograf.

Spoustu času údajně tráví už jen hledáním podobných objektů. Za pět let, co je fotografuje, jich navštívil asi dvě stě padesát. „Jakmile na internetové mapě vidím, že je někde propadlá střecha, roste na střeše strom či k domu nevedou vyježděné koleje, už to je pro mě zajímavé. Ale častokrát takové stavení zahlédnu zcela náhodou od silnice," vysvětlil Jaromír Carda.

Zároveň upozornil, že má zásady, přes které v žádném případě nejde. Nesmí se totiž na takové místo dostat násilím, tedy například poškozením zámku či rozbitím okna. „V těch objektech zásadně nic nevyhledávám, nic z nich neodnáším a dokonce ani s ničím nehýbu. Nemám ani zájem tam hodiny instalovat židličku tak, abych měl pěknou fotografii. Chci opravdu zachytit pravý genius loci toho místa," tvrdí fotograf.

Černobílé fotografie vytváří hlavně pro sebe a jen zhruba jednou ročně je někde vystaví. Teď jsou například k vidění v nově otevřené kavárně Kafé Patriot nedaleko Mariánského náměstí v Uherském Hradišti, kterou sám provozuje. Mezi vystavenými díly nechybí ani fotografie Nebe a peklo, která dala celé výstavě jméno a která vůbec způsobila, že se Jaromír Carda této oblasti už několik let věnuje. Expozici bude možné si prohlédnout do 1. dubna, kdy ji vystřídá zase jiný autor.