Fotografie spolu s exempláři oděvů pocházejícími převážně ze sbírek Muzea města Brna doplnila módní přehlídka historických svatebních šatů. Na mole se v nich představily převážně zaměstnankyně uherskobrodského muzea.

„Tato výstava dokumentuje vývoj toho, co nevěsty a ženy na sobě nosily, a to od konce devatenáctého století, po celé století dvacáté, až do současnosti," poznamenala kurátorka výstavy Ludmila Růženecká.

Ano v bílém je s otazníkem v názvu podle ní proto, že bílé svatební šaty přece jen nebývaly vždycky pravidlem. V devatenáctém století totiž ženy nosívaly zpravidla to nejhezčí, co jim šatník dal.

„Móda jiných časů nastoupila až v období viktoriánském, kdy se dcery královny Viktorie vdávaly v bílém, což se vzápětí také stalo tradicí vyšších společenských vrstev," upřesnila kurátorka.

Bílé šaty se mezi veřejnost rozšířily až během 20. století, kdy se to stalo módou.

„Od sedmdesátých let se stalo tradicí zapůjčovat si dlouhé bílé dámské toalety v půjčovnách. Tato móda trvá do dneška. Změnila se pouze základní cena půjčovaného materiálu. Zatímco v sedmdesátých a osmdesátých letech se pohybovala kolem čtyř tisíc korun, dnes můžete nechat v dobrém salónu za krásný model až osmnáct tisíc," řekla Ludmila Růženecká.