Návštěvníci akce si navzdory promrzlým zdem muzea vychutnávali poslední den vánočního času. V klidu a v pohodě zažívali příjemnou atmosféru, do níž se ponořili při poslechu koled v podání zpěváků a zpěvaček, ale také při povídání buchlovického kněze Rudolfa Chmelaře o uplynulé vánoční době. „Vánoce jsou svátky lidských srdcí. Jsou srdeční záležitostí všech těch, kteří prožili šťastné dětství v kruhu své rodiny, kteří je prožili opravdu duchovně a v radostné pohodě. První nedělí po 6. lednu, kdy se slaví Křest Páně, ale Vánoce končí," řekl s určitou nostalgií o jednom časovém úseku církevního roku páter Chmelař. Podotkl, že vánoční čas však působí dál přes tuto hranici. A tak se koledy mohou zpívat až do Hromnic, tedy do 2. února.

„Dnes, při Zavírání koledníčku, je přišli do muzea zazpívat a přinést dobrou novinu Pavla Rokytová, Zdeněk Kroča z Babic, tamní dívčí sbor Kalinka, Václav Horák z Kyjova, rodina Šťastných z Vážan, Alois Zatloukal a folklorista František Ilík," řekl plný nadšení Miloslav Hrdý. K dobru ještě přidal, že koledníček se v muzeu zavírá v polovině výstavního cyklu Ukrojte si nás, pojednávající o chlebě a jeho přípravou v minulosti.

Při Zavírání koledníčku mohli návštěvníci ochutnat dvacet druhů chleba, který upekli kuchařky a kuchaři amatéři. „Aby ta zima v muzeu nezanechala na návštěvnících trvalejší následky, byl pro ně připravený horký čaj, pro dospělé i slivovice," usmíval se Miloslav Hrdý.

V pořadu se vážně i s humorem hovořilo o třech králích, a to jako o historii, tradici nebo jen smyšlence. „Když jsem přišel do muzea, optal se mě redaktor Slováckého deníku, kolik těch králů, kteří přinesli narozenému Ježíši dary, skutečně bylo. Dva, tři nebo čtyři? Zda se toho dnes dopátráme, to nevím," řekl s pousmáním P. Rudolf Chmelař. Jediná pravda podle jeho slov ale mizí v hlubinách věků. „Jisté je, že Ježíš Kristus se narodil v Betlémě. A to je jediná jistota nás věřících," poučil páter Chmelař.

Od dětí školou povinných se prý dozvěděl, že ti králové byli možná dva, tři, čtyři, ale i víc. „Kdo chce věděti, kde mají čtyři svaté Tři krále, nechť se ubírá od Veselí po silnici ke Strážnici. Až bude přicházeti k Zarazicím, uvidí před obcí sloup, na něm namalované čtyři svaté Tři krále," vnořil se do víru diskuze František Hrňa. Podle jedné z pověstí Miloslava Hrdého přijel do Jeruzaléma se slivovicí také valašský král. Poté, co ji Jeruzalémští vypili, druhý den pod vlivem zbytkového alkoholu rozhlásili, že přijeli králové tři a jeden dokonce černé pleti.