Pořad připravil uherskobrodský soubor Oldšava, který v letošním roce oslaví 15 let od svého založení.

„V loňském roce jsme hodně vystupovali v zahraničí a měli menší prostor na to, abychom se prezentovali doma. Našim příznivcům jsme ale chtěli nabídnout nějaký pořad. Něčím mimořádný pořad,“ uvedla Ivana Sušilová z pořádajícího souboru.

A to se podařilo. Oldšaváci přizvali ke spolupráci kamarády z několika folklorních souborů a kromě společného vystoupení a společného zpívání souborů i posluchačů pod širým nebem, přichystali návštěvníkům překvapení v podobě sommeliérem řízeného koštu vína.

Vstup na akci byl zdarma, kdo se chtěl zúčastnit řízené degustace, zakoupil si skleničku a v průběhu večera dostal k ochutnání 6 vzorků, které odborně komentoval bavič, hráč na plastové nástroje, ale hlavně skvělý sommeliér Radek Dula.

Program zahájila pořádající Oldšava doprovázená CM Olšava s primášem Tomášem Zubrem. Na pódiu se pak ve dvou „kolech“ představily soubory Kúcané (slovenská folklorní skupina ze Staré Břeclavi doprovázená CM Šohaji, Ženský sbor z Lanžhota, Mužáci z Korytné, Ženský sbor z Javorníka, Mužský sbor Hútek z Bánova a Dívčí sbor Olšavy z Uherského Brodu.

A protože se i počasí slitovalo (předpovídaný déšť se nekonal, nad Uherským Brodem pouze honily temné mraky), ozýval se ze zahrady Panského domu zpěv ještě dlouho poté, co hlavní program skončil.

Jak řekla Ivana Sušilová – „Byl to krásný den. Krásný den neznamená, že musí svítit slunce. Krásný den je, když prožijeme krásné chvíle, ať už s písničkou, tancem nebo jenom s dobrými lidmi – s našimi přáteli.“ Všichni, kdo se Zpívání pod hvězdami zúčastnili, jí jistě dají za pravdu.

MARKÉTA ŠVEHLÍKOVÁ