Zdeňku, jak byste novinku charakterizoval?

Taková lidská komedie, kde se sváří a hašteří stáří a mládí ve svitu měsíce a hučí do toho řeka. Staří bilancují své životy a žárlí na mladé, na jejich mládí.

Ztvárníte Vilíka. Co je pro vás na této roli nejzajímavější?
Nejzajímavější je asi kombinace stylizovaného a civilního herectví, to mě vlastně na divadle baví nejvíce. Vilík bude na začátku působit jako znuděný mladý dandyovský „pražáček", který jen velmi nerad doprovází svého otce někam na maloměsto navštívit starého přítele Hlubinu. Tam potká dívku Slávku a už se to rozjede…

Co bylo při zkoušení pro vás nejtěžší?
Vlastně většina herců, včetně mě, dostala roli jako protiúkol. To znamená ztvárnit postavu, která jde proti hercovu  naturelu, typu, charakteru i věku. Například Tom Šulaj musí vytvořit uvěřitelnou postavu starce, shrbeného, pomalého, totálně utlumeného. Přitom Tom je hyper energický herec i člověk. Konvenční režisér by takhle Tomáše neobsadil. Ale Anička ano, komplikuje to hercům, jak může, ale krásně.

Velká fotogalerie: Slovácké divadlo uvede v sobotu Měsíc nad řekou

O čem novinka je?

„Příběh vypráví o rodině Hlubinových, která s obavami očekává abiturientský sraz. Manželka a dcera Slávka chtějí tatínka Jana Hlubinu uchránit střetu s nenaplněnými iluzemi mládí. Hlubina se totiž, ač byl premiant třídy, nestal ničím ‚vyšším' a svůj život tráví v papírnictví své ženy. Dcera Slávka je však v průběhu děje lapena do nástrah mladistvého vzplanutí, a posléze i zralé životní rezignace," popisuje děj dramaturgyně Iva Šulajová. A co o novince říkají představitelé hlavních rolí?

„Měsíc nad řekou je krásná, lyrická imprese o nás, o životě, o zrání, o nesplněných tužbách a snech, o vyrovnání se se životem, o létání na oblacích a současně chození po tvrdé zemi," prozrazuje Tomáš Šulaj, představitel Jana Hlubiny. Jeho dceru Slávku ztvární Petra Staňková: „Jelikož je to hra o bláhovosti mládí a moudrosti stáří, tak se v ní snad diváci najdou. Jelikož je to i o lásce, tak se snad i dojmou. Jelikož je děj hry napsán ve více rovinách, tak se snad i zamyslí. Jelikož je to hra plná všednosti života, tak si snad spolu budeme vážit toho, co už máme," uzavírá zasněná herečka. Premiéra proběhne zítra, 4. března, od 19.00 hodin.

Čtěte také: Petra Staňková: Měsíc nad řekou budeme hrát jako o život

Co říká režisérka?

Premiéra nejznámějšího českého impresionistického dramatu Fráni Šrámka Měsíc nad řekou je tady. Už zítra divadelníci prvním divákům představí příběh o mládí, touze a snech, jehož režisérkou je Anna Petrželková.

„Studovala jsem gymnázium na malém městě a vím, jaké je to vracet se každoročně na třídní srazy, s jakými obavami, pochybnostmi a studem se dokáže člověk vracet zpět na místa, která v jeho vzpomínkách zaujímají ta nejpěknější místa. Je to zvláštní okamžik – člověk je nucen bilancovat a srovnávat se s těmi, co vyběhli ze stejné startovní čáry. Ptát se sám sebe, zdali jde životem tak, jak kdysi doufal," říká Anna Petrželková na to, proč se rozhodla inscenovat Měsíc nad řekou.

Zároveň dodává, co pro ni bylo během zkoušení nejtěžší: „Nejtěžší je vybalancovat žánr. Ona je to sice zadáním veselohra, ale plná melancholie, nostalgie, zklamání. Divák by se měl bavit na tom, jak postavy sekají jednu životní chybu za druhou. A někde mezi tímto výsměchem a upřímnou lítostí nad nimi – to je Šrámek." A pro koho je její inscenace určena především? "Pro všechny, jež to stále táhne na místa, která jednou nenávratně opustili," uzavírá jedna z nejtalentovanjších režisérek současnosti před zítřejší premiérou. (kaj)