Stalo se tak u příležitosti slavnostního zahájení výstavy celoživotní tvorby šestasedmdesátiletého Antonína Hájka z Uherského Hradiště-Mařatic, která nese název Velikonoce a dřevo. Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov předal při vernisáži tvůrci hudební nástroje Tondobrnk certifikát o pozoruhodné skutečnosti.

Na Tondobrnk lze hrát paličkami i prsty

„Originál a patentově chráněný instrument byl do České databanky rekordů oficiálně zaregistrován právě dnes, v rámci slavnostního otevření výstavy Antonína Hájka, autora Tondobrnku," oznámil prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov. Jak dále sdělil, soustružník dřeva a lidový tvůrce vymyslel a přivedl na svět zbrusu nový hudební nástroj, vyrobený z ořechového dřeva ve tvaru talíře o průměru 35 až 50 cm, který je opatřený 13, 16 nebo jednadvaceti kytarovými strunami. Nástroj je laděný do C dur nebo D dur a svým vzhledem se blíží rekonstrukci malých barokních cimbálků.

„Hraje se na něj paličkami, ovšem i s možností brnkat na něj prsty. Na jeho šestnáctistrunnou verzi lze zahrát celou oktávu včetně půltónů," připomenul Miroslav Marek. Prozradil, že v agentuře věděli o nástroji Tondobrnk Antonína Hájka už dlouho, takže procedura zaregistrování do České knihy rekordů je už odbytá. Ale nejvhodnější příležitostí dát to na vědomí veřejnosti, byla páteční vernisáž Hájkových dřevěných soustružený užitkových výrobků, které vyzařují jeho odbornou připravenost, zkušenost, preciznost, vytříbenost vkusu a výtvarnou invenci.

Opracované dřevo je nádherné

Od pátečního podvečera představuje přízemí turistického centra zvláštní svět. V prosklených vitrínách i mezi nimi má svůj pořádek, své barvy, svá zneklidňující překvapení. Prostě svět nejrůznějších dóz, čutor, váz, mís, talířů, podnosů, svícnů a jiných užitných předmětů, které Antonín Hájek vysoustružil ze dřeva našich ovocných stromů, ale i vzácných dřevin z Asie, Afriky a Ameriky. O Hájkově životě a díle poutavě hovořila při vernisáži Romana Habartová, vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje.

„Záměrem mé výstavy je ukázat lidem, jakou nádheru má opracované dřevo, na němž jsou nejrůznější ornamenty vylity horkým cínem," řekl na úvod jediný řezbář v Česku, který do dřevěných užitný předmětů vyrývá soustružnickými dláty namyšlený dekor a prolévá jej roztaveným kovem. Do České knihy rekordů je už zapsána 103,7 cm vysoká a 61 kg dřevěná kraslice, lepená z prstenců javorového dřeva, rovněž vylévaná cínem. „Do ní jsem ukryl poselství pro další generace, ale jeho znění si nechávám pro sebe a odnesu si je s sebou na věčnost," tvrdí mistr dlát a soustruhů.

Antonín Hájek je držitelem mnoha ocenění

Právem mu byl v roce 2011 udělen ministrem kultury titul Nositel tradice lidových řemesel. Kromě toho je držitelem Ceny Vladimíra Boučka, kterou dostal od královského města Uherské Hradiště za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby, ale je také vlastníkem značky Tradiční výrobek Slovácka.
„Nemohl jsem se nezúčastnit Antonínovy výstavy a nezavzpomínat si s ním, jak jsme spolu coby vojáci závodili v atletice. On za Duklu Praha, já za tamní Rudou hvězdu. Jednou za měsíc se s dalšími atlety scházíme v metropoli Slovácka," svěřil se Hradišťan Vladimír Horák. Vernisáž zpříjemnila kapela Staříci, která byla založena v roce 1968. Antonín Hájek je jejím členem.