Bojkovští tanečníci a muzikanti vyrazili na cestu večer 7. srpna a do chorvatského turistického resortu Zaton, ležícího 15 kilometrů od Zadaru, dorazili v ranních hodinách.

„Některé děti byly u moře poprvé, takže byly natěšené. U něj jsme taky zpočátku trávili nejvíce času. Jen ve středu jsme měli jedno vystoupení,“ vzpomíná vedoucí Iva Hlaučová, jinak tanečnice ze starší složky souboru.

Světlovánek už procestoval Evropu, jeho členové tančili ve Francii, Nizozemsku, Slovinsku, Polsku, Maďarsku i Německu. Mladší folkloristy ve věku 12 až 18 let, které doprovází cimbálová muzika Koménka, na své větší zahraniční dobrodružství dosud čekali. Podívali se pouze na blízké Slovensko.

V Zadaru Světlovánky zaujaly kromě historického centra i dva unikáty, Pozdrav slunci a Mořské varhany. Obě vytvořil chorvatský architekt Nikola Bašić.

Potravinářská společnost Hamé z Kunovic.
Hamé za první pololetí utržilo více než 2,5 miliardy

„Varhany se skládají z trubek a píšťal zabudovaných do rozlehlých schodů. Po nich lze sejít až k moři. Zvuky varhan vznikají působením mořských vln,“ uvádí do tajů architektonického díla Iva Hlaučová.

Všichni si užívali i volné chvíle u moře. Oblíbené byly všudypřítomné atrakce, což potvrzuje tanečnice Darina Charvátová. „Vyzkoušeli jsme projížďku v nafukovacím člunu, který byl zapřažen za skútr. Někteří odvážlivci si i skočili z desetimetrové věže.“

Pátek znamenal konec koupání a začátek povinností. Členové souboru absolvovali šestihodinovou cestu do vnitrozemské Končenice. „Bylo zajímavé, jak tam udržují českou tradici. Je tam už asi čtvrtá generace Čechů, kteří umí perfektně česky,“ popisuje primáš Koménky Jakub Křižka. Vystoupení na Končenických hodech bylo specifické.

„Nejprve jsme za deště absolvovali průvod. Následovalo vystoupení všech hostů. Představili jsme oblast Moravských Kopanic, Luhačovického Zálesí a Bojkovska. Jako jediným zahraničním hostům se nám dostalo bouřlivých ovací. Spolu s námi předvedly svůj um ukrajinská či maďarská menšina v Chorvatsku,“ přibližuje Iva Hlaučová.

Nadace SYNOT rozdělila v hradišťském Klubu kultury dva miliony korun
Nadace SYNOT navýšila množství peněz ve svém kulturním grantu

Po konci oficiální části pokračovala vzájemná výuka národních tanců a populární večer u cimbálu.

Přestože škola začíná dětem až v září, dostaly lekci dějepisu už v první polovině srpna. „S naší průvodkyní Kristýnou, která v Chorvatsku žije, jsme jeli na výlet do Daruvaru. V zámku jsme navštívili výstavu o druhé světové válce i bojích, jež se v Daruvaru odehrály před čtvrt stoletím během války v Jugoslávii. Po návratu do Končenice a dalším vystoupení následovala večeře a po ní jsme zamířili domů,“ pokračuje Iva Hlaučová.

Do Bojkovic se Světlovánci vrátili v noci na 14. srpna. A mají na co vzpomínat. „Viděli jsme nejen krásná města, ale i zanedbanější vesnice. Moc se mi líbila vstřícnost a pohostinnost místních,“ zakončuje Jakub Křižka.