V ní na Štěpána večer, ve stominutovém koncertu s vysokou uměleckou a interpretační úrovní, nechal legendární Hradišťan a jeho hvězdní hosté proniknout do srdcí šesti stovek návštěvníků hudební poselství. V bazilice tak vládla příjemná vánoční atmosféra, kterou v podání Hradišťanu navodila hned jeho první vánoční píseň s názvem Čas radosti veselosti.

„Vzápětí jsme se ponořili do procházky staletími, abychom si připomenuli staroslavný a věhlasný Velehrad, který má obrovskou historii, ale také abychom si připamatovali odkaz soluňských bratří sv. Cyrila a Metoděje," řekl Jiří Pavlica. Vzápětí uvedl staroslověnský překlad Vánočního gloria, jehož autorem byl v 9. století svatý Metoděj. „Text, který se zachoval v opisech jeho žáků, jsem získal v Akademii věd a dovolil jsem si ho podložit chorální melodií," řekl skromně primáš Hradišťanu.

Pak zazněly písně z archivu velehradského kláštera, jejichž zápisy pocházejí ze 17. století, ale také nejstarší renesanční latinská koleda Puer Natus in Betlehem či její podoba, která se zachovala v barokních kancionálech na Moravě. Ta už ale byla zpívána česky.

Posluchači se pak mohli zaposlouchat do písní hostů Hradišťanu, zpěvačky s velmi čistým, krásným a silným hlasem Hany Ulrychové ze skupiny Javory. Ta zpívala za doprovodu houslistky a zpěvačky Kateřiny Štruncové, jejího manžela Dalibora Štrunce, který je jako interpret výrazným a osobitým představitelem moravské cimbálové tradice.

„Se zmíněným hosty jsme často v kontaktu, příležitostně s nimi spolupracujeme a rádi se spolu setkáváme," prozradil Jiří Pavlica. Zavzpomínal, jak v roce 1978 začínal jako houslista ve skupině Javory Hany a Petra Ulrychových.

Koncert vyvrcholil společným zpěvem několika koled muzikantů Hradišťanu a jeho hostů, tedy těch na pódiu, se sborem všech posluchačů. Ti pak vzdali účinkujícím hold i poděkování potleskem vestoje. „Na Štěpánském koncertě jsem už podvacáté. Těší mě, že bazilika je po restaurátorských pracích krásnější, Hradišťan je vyzpívanější a my všichni si ještě víc uvědomujeme a vážíme toho, že Vánoce jsou přece jenom svátky lásky," vylíčil své pocity Jiří Čunek, senátor Parlamentu České republiky a hejtman Zlínského kraje.