Michal Zetel: Vsadili jsme opět na hravost

Pane řediteli, od nového roku se po loňských pěti inscenacích znovu vracíte k šesti titulům v sezóně. Můžete vysvětlit proč?
V minulé sezóně, poznamenané rekonstrukcí sálu, jsme v rámci předplatného nabízeli pouze pět titulů. Tehdy jsem slíbil, že se jedná o nouzovou situaci a že se vrátíme k titulům šesti, jak jste byli dlouhá léta zvyklí. Sliby se mají plnit. V roce 2018 tedy přinášíme šest titulů a to dokonce za  výhodnější cenu za jedno představení než v roce minulém.

Na poutavém plakátu k předplatnému je první československý prezident T. G. Masaryk a herec David Vaculík. Proč?
Propojili jsme několik nápadů najednou. Vsadili jsme opět na hravost, ale je za ní i vážnost. V příštím roce to bude sto let od vzniku Československa a toto výročí budeme po celých dvanáct měsíců připomínat. Plakátem chceme dát humorně najevo, že naše divadlo a herci u všeho, co naši zem formovalo, alespoň prostřednictvím her byli a budou.

Nové předplatné nabídne klasiku i komedie
Slovácké divadlo tento týden odtajnilo nabídku titulů na příští rok. Samotné předplatné nazvané Kde domov tvůj? Slovácké divadlo! odstartuje v lednu. „Naslouchali jsme našim divákům, takže plán je ušitý přímo jim na tělo a nic nechybí, výběr je velmi pestrý,“ řekl ředitel Slováckého divadla Michal Zetel.

Nové předplatné zahrnuje celkem šest titulů. V lednu jsou na programu hned dvě premiéry. První novinkou bude na začátku ledna divadelní adaptace emailové korespondence známého politika židovského původu Fedora Gála a mladého národního socialisty, anonyma Matěje Přes ploty. Dalším titulem bude na konci ledna nestárnoucí komedie Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic. 

Na začátku jara divadlo uvede divadelní adaptaci slavného vesnického románu Karolíny Světlé z roku 1868 Kříž u potoka a na duben je naplánována premiéra autorské koláže Zoji Mikotové a Ivy Šulajové KDY bude po válce. Před prázdninami v červnu se mohou diváci těšit na sarkastickou tragikomedii s vynikajícími hereckými příležitostmi Rodina Tótů o rodině žijící v zapadlé severomaďarské vesničce.

Posledním titulem nového předplatného bude v září slavné drama Josefa Kajetána Tyla, ve kterém se poprvé objevila píseň Kde domov můj?, Fidlovačka. Mimo předplatné divadlo uvede v rámci alternativní dramaturgické linie SloOFFácké divadlo hru Úča musí pryč!. Premiéra je naplánována na konec ledna.

Nové předplatné mohou zájemci zakoupit v pokladně nebo na webových stránkách Slováckého divadla.

Předplatné Slováckého divadla pro rok 2018
Divadlo představuje předplatné. Je v něm Shakespeare i Fidlovačka

Rok 2018 v divadle? Šest režisérských osobností

Celkem šest výrazných režisérských osobností bude letos spolupracovat se souborem Slováckého divadla. V roce 2018 přivedou na jeviště jak českou, tak i světovou klasiku či netradiční autorskou koláž. Chybět nebudou ani oblíbené komedie.

Novinku Přes ploty, která bude první premiérou po novém roce, připravuje režisér Michal Skočovský. „Základem hry je rozhovor dvou rozdílných lidí, kteří jsou i přes své odlišnosti schopní vést spolu dialog,“ řekl režisér, který v minulé sezóně v Uherském Hradišti nastudoval komedii Čarodějnice v kuchyni.

Osvědčená režijní tvář Slováckého divadla, režisér Zdeněk Dušek, nastuduje klasickou Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic. „Zdeněk Dušek s námi spolupracuje pravidelně. Na repertoáru je stále jeho úspěšná komedie Nájemníci a drama Nepřítel lidu, které odehrajeme právě dnes v Divadle v Dlouhé v Praze,“uvedl mluvčí divadla a herec Josef Kubáník.

Režisérský tandem pro rok 2018 doplní Martin Františák, který připraví hru Kříž u potoka, Zoja Mikotová se svou autorkou koláží KDY bude po válce a dlouholetý ředitel divadla Igor Stránský, který se na uherskohradišťské jeviště vrátí s komedií Rodina Tótů. Hvězdnou režisérskou šestici uzavírá současný ředitel divadla Michal Zetel, který se ujme režie české klasiky Fidlovačka a novinky v cyklu SlOFFácké divadlo Úča musí pryč!

Autor: Blanka Šmejdovcová