"Příběh a vnitřní svět Slávky Hlubinové to není žádný růžový sad," říká režisérka Anna Petrželková. "Je opsaná od Ibsena. Vyplavují se na povrch temné stíny, nejniternější strachy, ale to vše se odehrává někde daleko za slovy. To důležité totiž zůstává u Šrámka nevyřčeno." Režisérce k inscenování jedné z nejznámějších českých impresionistických her vydané v roce 1922 pomáhají například trojí herečtí představitelé Jana Hlubiny. Proč? "Chceme tak přispět k Šrámkově polemice nad tím, která životní fáze – mládí, dospělost či stáří je člověku nejpřiléhavější. Zjistit, kdy je v životě nejblíže pravdě. Je to věčné snění a pýcha mládí, energie produktivního věku nebo moudrost, úleva a nadhled, jež přináší stáří? Lidstvo nám to bohužel znesnadňuje rozřešit dokonalou schopností alibismu a sebeklamu."

Podívejte se na fotografie ze zákulisí

Měsíc nad řekou (pohled ze zákulisí)Zdroj: Marek Malůšek

Hlavní roli Slávky Hlubinové vytvoří Petra Staňková. "Já ji říkám Stanislavo. Ona je Staňka pořád od veselosti celá brunátná. A pak – nebojí se ztrapnit a to když herec umí, má z poloviny vyhráno. Není nic horšího, než když se herci berou příliš vážně. A tak se snažím je od těchto choutek všemožně rozptylovat. Ale tady ve Slováckém divadle to snad ani není potřeba. Moc ráda se sem vracím," dodává režisérka.

Jak se sama jmenovaná herečka na první hlavní roli v profesionálním angažmá připravovala? "Hledám ji všude, kde se dá. Například - protože vím, že se chodí koupat do řeky, tak jsem si na ni byla párkrát hrát v aquaparku. Sjížděla jsem tobogán a představovat si, že je to vor," říká pětdvacetiletá absolventka brněnské JAMU.

Vedle ní se v uherskohradišťském Měsíci nad řekou představí například Tomáš Šulaj, Zdeněk Trčálek, Irena Vacková a další. Dramaturgyní je Iva Šulajová, výprava pochází od Evy Jiřikovské, hudbu složil Mario Buzzi. Premiéra proběhne ve Slováckém divadle v sobotu 4. března od 19.00 hodin. (kaj)

Související: Petra Staňková: Měsíc nad řekou budeme hrát jako o život