Jožko, ve Slováckém divadle vzniká nová pohádka. Mohl byste mi o ní prozradit více?
Děti se mohou těšit na Špalíček veršů a pohádek Františka Hrubína, konkrétně na pohádku o Květušce, zahrádce a babici Zimici. A protože se režie ujala Zoja Mikotová, kterou osobně považuji za královnu inscenací pro děti, tak se mají všichni nač těšit. Málokdo tak dobře rozumí dětské duši, jako paní režisérka.

Jakou postavu vytvoříte vy?
Sice jsem si myslel na Květušku, ale šance byly už samého počátku mizivé. Když se na mě podíváte zblízka, tak je jasné, že nevypadám ani jako krásná slunečnice uprostřed nádherné zahrady, leda už hodně vyzobaná, takže zbývá babice Zimice. Ano, já, který miluji třicet nad nulou, budu hrát tuhle zápornou postavu.

Bude pohádka určená pouze nejmenším divákům?
Každý ještě věříme, že dobro zvítězí nad zlem, ne? A tak je pohádka pro každého, kdo má rád šťastné konce.

PODÍVEJTE SE na fotografie ze zákulisí po úspěšné premiéře Měsíce nad řekou

František Hrubín a jeho ŠpalíčekŠpalíček oblíbených říkadel, básniček, hádanek a pohádek Františka Hrubína je nejznámější ve své knižní podobě s krásnými ilustracemi Jiřího Trnky. Přestože soubor vyšel už v roce 1957, dodnes neztratil své kouzlo a těší se velké oblibě. Knížka, která provází již několik generací od nejútlejšího věku, se nyní objeví i na uherskohradišťském jevišti. A zcela poprvé diváci uvidí pohádku O Květušce, zahrádce a babici Zimici. Pro Slovácké divadlo novinku zdramatizovala a zároveň ji režíruje známá režisérka a choreografka Zoja Mikotová. „Když jsem viděl před mnoha a mnoha lety jednu pohádku, kterou paní režisérka nazkoušela v divadle, kde jsem byl tenkrát v angažmá, zatoužil jsem po práci s ní - tak moc mě to dostalo. Přání se mi splnilo, když jsem dostal nabídku hrát po boku paní Květy Fialové Oskara a růžovou paní. Zojka Mikotová ten nádherný příběh režírovala a pro mě je to dodnes jedna z největších hereckých příležitostí, jaké jsem kdy dostal a jedna z nejdojemnějších inscenací, ve kterých jsem hrál. Takže když jsem se na začátku roku dozvěděl, že se s paní režisérkou potkáme znovu, jásal jsem celý leden," říká o novince herec a tiskový mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Petra Čagánka, Moniku Horkou, Pavla Hromádku, Pavla Majkuse, Barboru Nesvadbovou, Kamila Pulce a Martina Vrtáčka. Výpravu vytvořila Juliána Kvíčalová a Markéta Šlejmarová. Dramaturgie se ujala Eva Janěková a hudbu složil Zdeněk Kluka.

Kdo je Zoja Mikotová

Známá režisérka a choreografka Zoja Mikotová se do Slováckého divadla vrací letos už počtvrté. V roce 2010 zde uvedla celosvětově známého Pinocchia, o dva roky později dojemného Oskara a růžovou paní s hostující Květou Fialovou, a v roce 2015 krásný a křehký Deník Anny Frankové. Pro letošní rok zvolila režisérka Hrubínův Špalíček veršů a pohádek. „Jméno paní režisérky je jistotou, že děti čeká opravdový zážitek. Málokdo zná dětskou duši tak dobře, jako paní Zoja," říká Josef Kubáník, jenž se jmenovanou režisérkou před pěti lety připravil Oskara a růžovou paní, inscenaci, která mu vynesla cenu Největší z pierotů i nominaci na Cenu Alfréda Radoka. „Těším se, že i tentokrát objevíme svět, ve kterém je dobře dětem i dospělým, protože v něm zkrátka všechno dobře dopadne," věří herec. Režisérka, herečka a pedagožka Zoja Mikotová se narodila roku 1951 v Brně a spolupracuje s celou řadou českých i zahraničních divadel včetně pražského Národního divadla. V roce 1992 založila na JAMU na tehdejší dobu velmi novátorský ateliér Výchovná dramatika neslyšících, se kterým dodnes hostuje na nejrůznějších festivalech. Premiéra Špalíčku veršů a pohádek proběhne v neděli 2. dubna a je již beznadějně vyprodána. V květnu ale všichni příznivci pohádek budou mít šanci novinku vidět, a to v sobotu 13. května od 16 hodin. Vstupenky jsou již v prodeji. (kaj)