„Mám rád takové hry, kde dominují mezní situace v obyčejném lidském životě. A to Vojnarka nabízí. Mým celoživotním režisérským krédem je, aby každá inscenace, kterou studuji, byla cítit člověčinou. A tou je Vojnarka nasycena. V tom vidím její jedinečnost a důvod, proč po více než 125 letech od prvního uvedení v Národním divadle má stále právo být živá na českých jevištích," říká Stránský, jenž v minulých letech nastudoval mnohé z české divadelní klasiky, ať šlo o Naše furianty, Maryšu, či Lucernu.

„Pro mě je Vojnarka o skutečné komplikovanosti života, v němž při nejlepší snaze nedostaneme, co chceme, a která nás staví do nečekaných a v jistém smyslu krutě absurdních situací, kdy nezbývá než se obrátit i proti tomu nejcennějšímu ve vlastním životě - ať už milovanému muži nebo vlastnímu dítěti," doplňuje režiséra dramaturgyně Markéta Špetíková.

Titulní roli zraněné ženy, jež se bije se ztracenou láskou, ztvární Kamila Zetelová. "S panem Stránským pracuju poprvé. Získal si mě nejvíc tím, jak je schopen se tak staré hře oddat a hledat v ní aktuální témata, která rezonují i dnes. Nejvíc jsem překvapená tím, jak měl už během čtených zkoušek velmi přesnou představu o inscenaci jako celku, věděl přesně, kde bude hudba, kde pauzy v textu, kde jaká akce. To jsem ještě nezažila, většinou vše vznikalo až při zkouškách. Jako režisér je mimořádně připravený," říká herečka.

Vedle zmiňované Kamily Zetelové se diváci mohou těšit na Jiřího Hejcmana, Kamila Pulce, Jaroslavu Tihelkovou, Martina Vrtáčka a další. Premiéra proběhne tuto sobotu, tedy 18. června od 19.00 hodin. Výprava pochází z dílny Evy Jiřikovské, hudbu napsal Josef Fojta a choreografii vytvořila Ladislava Košíková.

Autor: Josef Kajetán