Přehlídka každoročně hostí ty nejlepší divadelní počiny Evropy. "Jsme jediným divadlem z regionu, které opakovaně míří mezi evropskou špičku," říká mluvčí slovácké scény a herec Josef Kubáník k překvapivému pozvání, které do divadla dorazilo včera odpoledne. "Divadla z České republiky, která jezdí do Plzně pravidelně, by se dala spočítat na jedné ruce. Upřímně jsme si mysleli, že se na nás dostane až za něklik let, vždyť jsme na festivalu byli předloni," raduje se.

Měsíc nad řekou. Tomáš Šulaj.
Režisérka je kráva, křičel divák při představení ve Slováckém divadle

Potvrzuje se tím zároven i fakt, že nové vedení, jež nastoupilo po úspěšném ředitelování Igora Stránského, drží laťku stále velmi vysoko. "Do Plzně by chtěla všechna divadla u nás a podaří se to jen minimu z nich. My jím jsme, i když inscenace samotná vyvolává různé, často negativní reakce. Zároveň ale hrajeme i inscenace, díky kterým máme plné hlediště, jako například Králova řeč. Je to vzácná vyváženost. I proto k nám přichází osm tisíc předplatitelů, což nás přivedlo do České knihy rekordů," dodává Josef Kubáník.

Jaká nálada vládne v zákulisí před premiérou Platonova?
VIDEO: Myslím, že Platonov bude stát za to, říká Tomáš Šulaj

Měsíc nad řekou do západočeské metropole vyrazí těsně po prázdninách. Patří k inscenacím, které vyvolávají už od premiéry rozporuplné reakce. Stačí připomenout diváka, jenž během představení hlasitě volal, že režisérka je kráva (dotyčný se poté hercům i celému divadlu omluvil), na opačné straně jsou pak diváci, kteří na konci tleskají ve stoje. "Podařilo se nám to, co je na divadle nejcennější. Vyvolávat emoce. Chceme provokovat, dráždit, nutit publikum k přemýšlení, proč jsou věci tak, jak je vidí," konstatuje ředitel slovácké scény Michal Zetel. Velmi přísná komise, která tituly na plzeňský festival po celé Evropě vybírá, mu dává zapravdu.

Jaké inscenace hradišťského divadla v poslední době zavítaly do Plzně

Liška Bystrouška: Oceňovaná divadelní adaptace slavného Těsnohlídkova díla s Jitkou Hlaváčovou v titulní roli. Inscenaci režíroval J. A. Pitínský.

Kalibův zločin: Další jedinečná podívaná režiséra Pitínského s Tomášem Šulajem v titulní roli, kromě účasti na festivalu Divadlo posbírala několik cen.

Svatba: Kontroverzní a kritiky oceňované pojetí Brechtovy hry v režii Anny Petrželkové Slováckému divadlu vyneslo i nominace na titul Inscenace roku.

Měsíc nad řekou: Nejnovější uherskohradišťská inscenace Anny Petrželkové s Petrou Staňkovou v roli Slávky Hlubinové.