Řeč je o silvestrovském představení Slováckého divadla. Letos volba padla na komedii 1+2=6 a divadelníci slibují, že publikum se ani chvíli nebude nudit.

Komedie o záletném taxikáři, který má dvě manželky, povedeného kamaráda a hlavně hromadu starostí, patří k tomu nejlepšímu, co je ve Slováckém divadle v komediálním žánru k vidění. Inscenace se stala nejoblíbenějším titulem loňského roku, představitelé hlavních rolí získali ceny popularity, herci s ní vystoupili na Festivalu smíchu a z Pardubic si přivezli hlavní cenu publika. Není proto divu, že volba letos padla právě na ni. „Stačila pouhá hodina a neměli jsme v pokladně ani jedinou vstupenku. Zájem je skutečně velký, fenomén Slováckého divadla láká diváky do hlediště kterýkoliv den. Když jsme přitom hráli na Silvestra poprvé v roce 1989, bylo hlediště obsazeno přibližně z poloviny,“ zavzpomínala Marie Svozilová z programového oddělení Slováckého divadla.

Na Silvestra je na jevišti dovoleno téměř všechno. „Na jednu stranu je to zábavné, ale na stranu druhou se všichni děsí, kdo si na koho co připraví, protože herci pak musejí před vyprodaným hledištěm improvizovat,“ prozradil s úsměvem herec a mluvčí divadla Josef Kubáník a připomněl minulá silvestrovská představení, kdy se nejednou stalo, že se kvůli smíchu v publiku i mezi herci muselo na několik minut přestat hrát.

Herečka Jitka Josková dodala, že vlastně neví, jestli se má těšit, nebo bát. „Když máte vedle sebe Zdeňka Trčálka, Jirku Hejcmana nebo Jožku Kubáníka, musíte se připravit na všechno. Jsem zvědavá, jestli to zvládnu,“ vysvětlila představitelka jedné z hlavních rolí.

Do programu se tradičně zapojuje i ředitel divadla Igor Stránský. „Nejsem tím ředitelem, který chodí v obleku a podává si s každým ruce. Jsem jedním z těch bláznů, kteří dělají divadlo divadlem. Proč bych se tedy k té naší výborné partě nepřidal,“ přiznal principál. Silvestr v divadle začne v 18 hodin.

Kromě představení samotného diváky čeká přípitek a společenský raut ve foyer divadla, kde se mohou pozdravit i s herci divadla.

Josef Kajetán

Zapojte se do ON-LINE rozhovoru: DNES v 11.00

Formulář pro vkládání otázek ZDE