V hradišťské Galerii Vladimíra Hrocha v tamním Klubu kultury mohou návštěvníci až do 14. dubna zhlédnout díla téměř padesáti autorů.

„V letošním roce se opět sešla zajímavá kolekce obrazů, kreseb, plastik, dřevořezeb a fotografií. Z České republiky je vystavuje dvacet šest autorů a ze Slovenska dvacet," poznamenala kurátorka hradišťské výstavy Petra Baroňová.

Slovy uznání v souvislosti s jubileem nešetřila na vernisáži ředitelka Trenčianského osvetového strediska Žaneta Matůšová i ředitel hradišťského Klubu kultury Antonín Mach.

„Myslím si, že je příhodná chvíle poděkovat všem autorům, přispívajících za těch třicet let do této vzácné kolekce výtvarníků, fotografů a umělců moravsko-slovenského pomezí a také samozřejmě organizátorům, kteří před třiceti lety stáli u zrodu této krásné myšlenky," nechal se ředitel Antonín Mach.

V tomto roce je podle Petry Baroňové v plánu uspořádat ještě několik společných projektů, například výstavu fotografa Radoslava Motala z Osvětiman, v září v Trenčíně, nebo realizovat další ročník fotosoutěže FOPO.

„Věříme, že bude tato vzájemná spolupráce i nadále úspěšně pokračovat, tak jako tomu bylo doposud," řekla Petra Baroňová.

Nutno podotknout, že spolupráce Trenčianského osvetového strediska v Trenčíně a Klubu kultury Uherské Hradiště trvá skoro půl století. Výtvarníci a fotografové z pohraničí se díky této spolupráci vzájemně setkávají na výstavách, vernisážích, společných festivalech, sympóziích a tvůrčích dílnách.

„Kontakty mezi někdejšími okresy Uherské Hradiště a Trenčín na poli kultury se datují někdy od roku 1967. Měli jsme ale potřebu setkávat se a diskutovat nejen o situaci v našem státě a o problémech tvůrčích také po roce 1968," zavzpomínal jeden ze zakladatelů akce Miroslav Potyka.

Třiadvacet let se výstavně angažují také někteří členové Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí (SVUMSP).

„Spolupráce se Slováky je velice plodná, oni jsou velmi přátelští a to nemyslím jen lidi z osvetového strediska, ale v celém trenčínském kraji," pochvaloval si předseda SVUMSP Milan Bouda.