„Akce se koná především k oslavám pátého výročí bánovských Zpěvulí v období babího léta. Celá program je koncipován jako oslava žen a jejich nezastupitelné role v lidové kultuře, slovesnosti a tradicích. Vystupovat však budou na bánovském Babím létu také muži. Vesměs tak půjde o představení lidového folkloru u nás v Bánově s pozváním některých vážených hostů," upřesnil starosta Bánova Marek Mahdal, který zaštítil celou akci.

To, že by letošní ročník neměl být tím posledním, potvrdila vedoucí Zpěvulí Helena Vystrčilová. „Podnět na založení oslav Babího léta v Bánově přišel od nás a doufám, že v příštích letech budeme v podobném duchu pokračovat," řekla.

Jak dále prozradila, soubor postarších zpěvaček vznikl před pěti lety ze spontánního nápadu. „Myšlenka založit Zpěvule vzešla na zájezdech seniorů z Bánova, kde se při cestách v autobuse často hlasitě a zvučně zpívalo. Tehdy jsme se rozhodli, že by byla škoda zpívat pouze v autobuse, a tak jsme založili spíše zájmový spolek než soubor. Průměrně máme osmašedesát let a je nás v souboru přes dvacet," dodala pětasedmdesátiletá Helena Vystrčilová. Společně s nimi na Babím létě vystoupí například Cimbálová muzika Vlasty Grycové, moderátorka Českého rozhlasu Markéta Ševčíková či primáš Viliam Didiáš.