Kdo však přišel deset minut před zahájením trojvernisáže jubilujících folklorních sdružení Buchlovic, které mají za sebou velmi pestrou a bohatou historii, neměl šanci se do galerie dostat a musel sledovat její průběh z expozice muzea. Tak mimořádný divácký zájem byl o tuto akci.

Její účastníci prožili neopakovatelný podvečer se služebně nejstarším folklorním souborem Děcka z Buchlovic, který je už čtyři desetiletí pevnou součástí tradičních pořadů v městyse a jeho okolí, pětadvacetiletým Folklorním studiem a deset let fungující cimbálovou muzikou Rubáš.

Nelze podrobně vyjmenovat, co všechno bylo k vidění na stovkách fotografií, propagačních tiskovin, upomínkových předmětů a artefaktů, umístěných na výstavních panelech i mimo ně, jak krásné písně byly ke slyšení na této kulturní výpravě, kterou obohatily vzpomínky těch, jenž stáli u kolébek jubilujících ansámblů, nebo jim šéfují dnes.

Ten, kdo se chtěl dozvědět víc o zmíněných jubilujících souborech a cimbálovce, zaposlouchal se do vyprávění Lenky Rašticové, Františka Hrni, Pavla Dvořana, Vítězslava Preclíka a Petry Kropáčové.

V plné kráse mezi jejich slovy zazněly písně ženského a mužského sboru Folklorního studia, Děcek z Buchlovic, ale i tóny cimbálové muziky Rubáš. Škoda jen, že omezené prostory galerie nedovolily malým a dospělým tanečníkům v krojích, aby ukázali své umění a rozpumpovali krev v žilách diváků.

„Všemi třemi folklorními sdruženími za léta jejich činnosti prošly desítky členů a prakticky se i vystřídaly generace účinkujících. Tato spolková činnost obohatila jejich dětství, dospívání a dospělost," řekl na jejich adresu místostarosta Buchlovic Bořek Žižlavský.

Vysekl poklonu za činnost

Vysekl jménem městyse poklonu minulým i současným členům a vedoucím jubilujících seskupení za jejich dobrovolnou, nadšenou a výchovnou činnost v oblasti udržování lidových tradic Slovácka, za jedinečnou reprezentaci Buchlovic u nás i v zahraničí.

K dějové pestrosti vernisáže přispěl křest knížečky s doprovodným CD se stejnojmenným názvem Písně a tance z Buchlovic, vydanými v počtu tří stovek kusů Folklorním studiem Buchlovice.

„Knížka s doprovodným CD si nekladou za cíl být jakkoliv odbornou publikací. V Buchlovicích a okolí jsme v posledních letech zaznamenali velké zúžení repertoáru lidových písní zpívaných chasou na hody, dětmi v ZŠ i MŠ i běžnými obyvateli," konstatovala Petra Kropáčová, vedoucí Folklorního studia.

Posláním zmíněného projektu bylo vytvoření Zpěvníku písní z Buchlovic, o Buchlovicích a k tancům z Buchlovic s doprovodným CD, které má umožnit výuku některých písní i bez znalosti interpretace notového záznamu. Ke zpěvníku je připojen i původní zápis lidových tanců z Buchlovic od Milady Bimkové.

„Plni dojmů jsme se se svými známými z Buchlovic shodli a tom, že kdo uchovává tradice, uchovává duch národa. Nechť ta chuť a energie vydrží těm letošním jubilantům co nejdéle," glosovali akci Jiřina a Josef Korvasovi z Uherského Hradiště.