Pro většinu masopustní a folklorních nadšenců znamenal boršický fašank v dnešní podobě hlavně zábavu, která večer v kulturním stánku vyvrcholila pochováváním basy. A jak fašank v Boršicích pojali?

V sedm hodin si dali na návsi sraz zastupitelé obce se svými křišťálově průzračnými kořalkami, které lidé v průběhu dopoledne mohli koštovat. Velkému zájmu veřejnosti se těšila slovácká zabijačka, masopustní trh s koblihami, svařeným vínem pro dospělé a čajem pro děti.

Po desáté hodině vyrazili za doprovodu cimbálové muziky Pentla krojovaní a maškary do ulic obce, aby je o hodinu později doprovodil zpět na náves zpěv a dobrá nálada. Na parkovišti v centru vesnice sklízely folklorní ansámbly Pentla a Pentlička, a to za doprovodu cimbálovky Pentla, ovace za vystoupení, které mělo ten správný masopustní náboj.

Třicet minut před polednem požehal duchovní správce boršické farnosti Anton Kasan na návsi zbrusu novému devítimístnému autu značky Volkswagen, které bude sloužit k zásahovým výjezdům boršických hasičů.

Boršický masopust vyvrcholil v sobotu v kulturním domě galavečerem. Milovníky tance zvaly na parket Boršická čtverka spolu s cimbálovou muzikou Pentla. Ani letošní fašank v Boršicích se neobešel bez ankety obecní popularity s názvem Boršické TýTý. Její vítězové si neodnesli z galavečera zlatá zrcadélka, jaká se udělují v divácké televizní anketě TýTý 2016, ale sošky andělíčků a pamětní listy. A ke komu putovaly? „Traktoristou roku se stal Ladislav Trávníček, Prodavačkou roku Marie Heliová, Podnikatelem roku kovář Petr Kučík mladší, Hasičem roku Kamil Havlíček a Myslivcem roku Jakub Dostál," sdělila Helena Veselá, jedna z organizátorek fašankového veselí v Boršicích.

„Ještě by mohla přibýt kategorie Dvorana slávy Boršic. Každý rok by mohl být do ní uveden někdo z našich občanů. Někteří lidé, jejichž věk je už hodně vysoký a kus práce pro dědinu udělali, by si takovou poctu zasloužili," nechala se slyšet jedna z boršických občanek, která si nepřála zveřejnit své jméno.