Zájemci se z několika graficky přehledných panelů dozví, jaká hesla se objevovala v dobových titulcích, kterými anekdotami Čechoslováci zesměšňovali okupanty či kdo vlastně byli studenti, jež se v roce 1969 rozhodli pro demonstrativní sebevraždu.

„Myslím si, že to udělali proto, aby nás, kteří takového činu nejsme schopni, vyprovokovali k přemýšlení. Pokud při čtení těchto textů zapřemýšlíte, proč tak konali, jsem přesvědčen o tom, že jejich smrt bude mít smysl," sdělil příchozím studentům při zahájení Jaroslav Křápek, pedagog hradišťského gymnázia, který přesun putovní výstavy na Slovácko inicioval. Její předchozí štací byla Litovel.

Expozice je dopoledne i odpoledne veřejně přístupná, nachází se jen pár metrů za hlavním vchodem do gymnázia a měla by tady vydržet asi měsíc, tedy do poloviny března. Gymnázium také plánuje, že v blízké budoucnosti uspořádá besedu se Štěpánem Hulíkem, hradišťským rodákem a scénáristou filmové novinky Hořící keř, která pojednává o upálení Jana Palacha a následujících událostech.